Ook leden Pussy Riot opgepakt bij protest tegen veroordeling Navalny

Bij de protesten op het Rode Plein in Moskou heeft de Russische politie vanmorgen achttien mensen opgepakt. Onder hen waren leden van de provocerende punkband Pussy Riot. De betogers demonstreerden tegen de veroordeling van de anti-corruptieblogger Aleksej Navalny en zijn broer Oleg.

De demonstranten in Moskou.
De demonstranten in Moskou. Foto EPA / Juri Kochetkov

Bij de protesten op het Rode Plein in Moskou heeft de Russische politie vanmorgen achttien mensen opgepakt. Onder hen waren leden van de provocerende punkband Pussy Riot, schrijft persbureau AP.

De betogers demonstreerden tegen de veroordeling van de anti-corruptieblogger Aleksej Navalny en zijn broer Oleg. Volgens activistenclub OVD Info zijn de arrestanten naar een politiebureau in de buurt gebracht. Ook Navalny werd opnieuw gearresteerd.

Veroordeling

De Russische anti-corruptieblogger Aleksej Navalny is gisteren schuldig bevonden aan het stelen van geld, maar hoeft voor dat vergrijp niet de gevangenis in. Navalny krijgt een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar, zo oordeelde de rechtbank in Moskou vanmorgen. Zijn broer Oleg moet daarentegen wel voor 3,5 jaar de cel in.

De straf van Aleksej Navalny valt daarmee veel lager uit dan de aanklager had geëist, meldt ANP. Voor de diefstal had de 38-jarige politicus en activist namelijk tot tien jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Navalny werd ervan beschuldigd dat hij tussen 2008 en 2012 omgerekend 440.000 euro verduisterde van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher. Hij denkt echter zelf dat hij vooral terechtstaat vanwege zijn politieke standpunten.

Demonstraties

Een paar duizend mensen demonstreerden gisteren en vannacht op het Rode Plein. De politie keek het twee uur aan, maar dreef de menigte toen uiteen. Zo’n tweehonderd mensen zouden zijn gearresteerd, van wie de meesten inmiddels zijn vrijgelaten.

Maria Alechina (Pussy Riot) tijdens de arrestatie: “Het fatsoenlijkste uitzicht op het Kremlin.”

Twitter avatar MashaAlekhina Мария Алехина Самая честная панорама Кремля. http://t.co/tZXmfzNNPq

Bekijk ook op nrc.nl: Pussy Riot steunt demonstratie voor Navalny met korte clip