Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Abu Abdullah al-Hollandi blies zich in Bagdad op

Nederlander (19) eist in videotestament zelfmoordaanslag voor IS op.

Beeld uit het videotestament
Beeld uit het videotestament Foto YouTube

Terreurgroep de Islamitische Staat (IS) heeft een videotestament verspreid van een Maastrichtse jihadist die in Irak een zelfmoordaanslag pleegde. In de Youtube-video roept hij moslims op te migreren naar het kalifaat van IS.

De 19-jarige jihadist pleegde vorige maand een zelfmoordaanslag door zich met een bomvest op te blazen op een politiebureau in Bagdad. Hierbij kwamen 23 mensen om het leven, onder wie zes politieagenten. De jongen draagt de islamitische nom de guerre Abu Abdullah al-Hollandi. Zijn echte naam is Sultan Berzel, een Maastrichtse student toerisme van Marokkaanse komaf.

In zijn afscheidsvideo draagt Sultan een zwart gewaad, een zwarte sjaal om zijn hoofd en staat naast hem de zwarte vlag van IS. Kalm, en soms ietwat aarzelend, reciteert hij in het Arabisch verzen uit de Koran over het paradijs: „Voorwaar, Allah heeft van de gelovigen hun levens en bezittingen gekocht omdat er voor hen het paradijs is. Zij strijden op de weg van Allah, zodat zij doden en gedood worden.”

De rest van de video spreekt hij Nederlands (met een Limburgs accent). Volgens Sultan keert de profeet Mohammed zich af van „elke moslim die leeft tussen de ongelovigen”. Nederlandse moslims moeten dit volgens Sultan ook doen. „Hebben jullie je haat gekeerd naar de ongelovigen, of interesseert jullie de woorden van de profeet niet?”

De teksten in de video zijn „vrij standaard retoriek voor dergelijke afscheidsfilmpjes”, zegt religiewetenschapper Pieter Nanninga van de Rijksuniversiteit Groningen, die onderzoek deed naar video’s van zelfmoordterroristen. „Het is een kort en vrij simpel filmpje. De manier waarop hij het voordroeg is een beetje haperend, zonder persoonlijke boodschap erin. Hij zegt dat moslims moeten migreren naar het kalifaat, omdat de profeet Mohammed zelf ook migreerde vanuit een situatie van onderdrukking naar een situatie van vrijheid.”

Volgens Nanninga maakt het filmpje deel uit van een serie afscheidsvideo’s, geproduceerd door IS. De serie heet ‘Dit is mijn testament’. Sultan was de zevende zelfmoordenaar in de serie, en de eerste Nederlander met een afscheidsvideo. Vóór hem pleegden nog twee andere Nederlandse jihadstrijders een zelfmoordaanslag.

Afscheidsvideo’s worden volgens Nanninga gebruikt voor propagandadoeleinden. „De video’s zijn bedoeld om mensen die sympathiseren met IS te mobiliseren en om mensen die al meestrijden een gevoel van empowerment mee te geven. Dat een normale Limburgse jongen het hoogste weet te bereiken, namelijk het martelaarschap, maakt hem een rolmodel waardoor potentiële jihadstrijders geïnspireerd kunnen raken.”

De vader van Sultan, Abdelsamed Berzel, dankte vanmorgen in de Volkskrant Allah dat zijn zoon nu in het paradijs is. Door de afscheidsvideo weet hij eindelijk 100 procent zeker dat zijn zoon martelaar is geworden, zei hij.