Zeker zes doden door kou in Frankrijk

Een dakloze man in het Franse Nice probeert te slapen in zijn auto ondanks de kou. Foto Reuters / Eric Gaillard

De koudegolf die sinds afgelopen weekeinde Frankrijk in zijn greep houdt, heeft al zeker zes levens geëist. Zwervers in Parijs, in het noordelijke Douai, in Rodez, maar ook in Mandelieu-la-Napoule aan de Middellandse Zeekust bezweken door de kou. Dat meldt persbureau ANP.

Twee van de overleden zwervers komen uit België, meldden Franse media vandaag. De slachtoffers variëren in leeftijd van 29 tot 50 jaar.

Twee van de zes slachtoffers kwamen niet direct, maar indirect om het leven door de kou. Zij stierven door een brand in een kraakpand in de regio Parijs waar zij hun toevlucht hadden gezocht en zich probeerden op te warmen door een vuurtje te maken, meldt persbureau AFP. Dat vuurtje veroorzaakte de fatale brand. De overige vier daklozen lijken te zijn gestorven aan onderkoeling.

De verwachte nog verdere daling van de temperatuur op veel plekken in Frankrijk leidt ertoe dat veel steden hun opvang voor daklozen momenteel uitbreiden. In Frankrijk leven meer dan 110.000 mensen op straat, onder wie 31.000 kinderen, blijkt uit tellingen in 2012. Het aantal dak- en thuislozen is de afgelopen twaalf jaar explosief gestegen.

    • Niels Posthumus