Zeker tien, mogelijk nog meer doden op veerboot

Passagierslijsten van Norman Atlantic klopten niet.

Bij de brand zondag op een Griekse veerboot in de Adriatische Zee blijken zeker tien doden te zijn gevallen, maar gevreesd wordt dat het werkelijke aantal doden hoger ligt. De passagierslijsten blijken niet te kloppen: er zijn opvarenden gered die niet geregistreerd stonden.

In de loop van de dag zijn gisteren ook de laatste opvarenden in veiligheid gebracht. In totaal zijn 427 mensen levend van boord gehaald, onder wie 56 bemanningsleden, zo maakte de Italiaanse minister van Infrastructuur, Maurizio Lupi, bekend.

Volgens de passagierslijst die bij vertrek in Patras is opgesteld, waren er 478 mensen aan boord toen de veerboot, de Norman Atlantic, daar zaterdag vertrok. Het Griekse weekblad To Vima meldde dat er 38 vermisten zijn. Maar minister Luzi waarschuwde dat het „absoluut prematuur” is om te speculeren op verdere slachtoffers. Hij zei dat de passagierslijst opnieuw moet worden gecontroleerd en afgezet tegen andere gegevens – mogelijk zijn er mensen van boord gegaan bij een tussentop in Igoumenitza, in het noordwesten van Griekenland.

Bij een eerste inspectie bleek dat een enkeling twee keer op de passagierslijst stond. Minister Lupi wees er verder op dat niet iedere geredde persoon op de lijst terug was te vinden.

De veerdiensten tussen Griekenland en Italië worden vaak gebruikt door migranten die in Griekenland illegaal de Europese Unie binnen zijn gekomen en proberen via Italië naar andere EU-landen door te reizen.

Verscheidene overlevenden hebben verteld over de enorme paniek die uitbrak toen er zondagochtend vroeg, toen het schip voor de kust van Albanië voer, brand werd ontdekt in de benedendekse garage, waar tegen de tweehonderd auto’s stonden.

Iedereen kreeg de opdracht naar het bovendek te gaan. Daar wachtten hen zwiepende regen en zware golfslag, terwijl de hitte van het vuur en de zware rook het stalen dek op een aantal plaatsen onbegaanbaar maakte.

Het consigne was ‘vrouwen en kinderen eerst’, maar een groep mannen probeerde met slaan en duwen voor te dringen bij de evacuatie door helikopters. „Iedereen trapte op elkaar om bij de helikopter te komen”, vertelde de Griekse vrachtwagenchauffeur Christos Perlis tegen Associated Press.

Andere Griekse passagiers zeiden dat „alleen de wet van de jungle gold” en dat ze „getuige waren van een beeld van de hel zoals beschreven door Dante”.

De Italiaanse justitie is een onderzoek begonnen naar de Italiaanse kapitein van het schip (die als laatste van boord ging) en de Griekse reder die de veerboot had gehuurd. De oorzaak van de brand was vanochtend nog onduidelijk.

    • Marc Leijendekker