Waarom de Efteling als enige de hele winter open is

Bij min drie je wangen eraf laten vriezen in de Goliath? Gaat ’m niet worden, Walibi is de hele winter dicht. Andere attractieparken als Duinrell zijn tijdens de kerstvakantie even open, maar gaan daarna weer dicht tot april. De Efteling blijft voor het vierde jaar op rij wél de hele winter open. Hoe kan dat? Drie redenen.

1 Veel attracties zijn overdekt

De Efteling heeft meer attracties dan andere parken en veel daarvan zijn overdekt. De andere parken moeten het meer hebben van hun buitenattracties, zoals Walibi Holland. „Om technische redenen zijn onze achtbanen bij vorst dicht”, vertelt woordvoerder Lindy Voskuil van Walibi. Door de sneeuwval van zaterdag moest ook de Efteling deels dicht. Maar in principe sluit het park in de winter alleen de twee waterattracties: de Piraña en De Vliegende Hollander. Vijf attracties, waaronder de achtbaan Python, staan bij vorst stil.

2 Bezoekers komen wel

De Efteling is – gemeten naar bezoekersaantal – al jaren op rij het populairste daguitje in Nederland. Jaarlijks komen er ongeveer vier miljoen gasten. Precieze bezoekersaantallen van de Winter Efteling, want zo heet het attractiepark van november tot en met januari, wil woordvoerder Koen Sanders niet noemen. Hij wil alleen kwijt: „De Winter Efteling is ongeveer een kwart van het jaar en wat betreft de bezoekersaantallen klopt dat ook wel ongeveer.” De concurrentie groeit, zeker rond de feestdagen. De attractieparken Slagharen en Duinrell openen dit jaar voor het eerst de hele kerstvakantie hun poorten.

3 Het huisjespark

Eind 2009 opende de Efteling het vakantiepark Bosrijk met ongeveer tweehonderd accommodaties. „Bosrijk is vaak goed gevuld en dat vormt al een mooie basis om het park elke dag open te houden”, vertelt Sanders. Duinrell, ook met huisjespark, moet het vooral hebben van mensen uit de regio en vakantieparkbezoekers – en die komen niet alleen voor het attractiepark, maar trekken er ook in de regio op uit. „Wij zien de Efteling niet echt als concurrent”, vertelt Peter Wijnen van Duinrell. „De Efteling is een van de mooiste attractieparken ter wereld, zo niet het mooiste.”

    • Marieke ten Katen