Personeel Brink’s mag van de rechter doorgaan met staken

Het personeel van geldtransporteur Brink's voert samen actie bij het hoofdkantoor tegen het grote banenverlies en voor een beter sociaal plan. Foto ANP / Koen van Weel

De medewerkers van geldtransporteur Brink’s Nederland mogen doorgaan met staken. De acties van het personeel leiden niet tot grote veiligheidsrisico’s, zo oordeelde de rechtbank in Utrecht vandaag. De werknemers van Brink’s zijn sinds zaterdag gestopt met het vullen van de pinautomaten van de Rabobank, waarvan een flink deel nu leeg is.

Ook een aantal automaten van ABN Amro en SNS Bank is de afgelopen dagen niet meer bijgevuld. Volgens Brink’s kwam door de acties de kwaliteit van de dienstverlening in gevaar. Ook zou het bedrijf financieel schade leiden. De rechter oordeelt nu dat het bedrijf die bezwaren onvoldoende heeft hardgemaakt, zo meldt het ANP.

Ruim vierhonderd automaten leeg

Door de staking waren gistermiddag, bij de meest recente telling, 415 van de 2.300 pinautomaten van de Rabobank leeg. De twee andere banken kampen ook met lege automaten, maar op een veel kleinere schaal. Rabobank liet gisteren al weten dat - als de acties zouden doorgaan - het aantal lege pinautomaten de komende dagen sneller toeneemt.

Het personeel van Brink’s voert actie omdat de geldvervoerder een grote reorganisatie wil doorvoeren. Daarbij zouden 600 van de 1000 werknemers op straat komen te staan. Ook zijn de medewerkers het niet eens met het sociale plan dat Brink’s aanbiedt.

    • Joost Pijpker