Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Twee mensen omgekomen bij verslepen veerboot Norman Atlantic

Twee Albanezen zijn omgekomen bij een poging om de Norman Atlantic, de veerboot waarop zondag brand uitbrak, te verslepen. Dat maakten de autoriteiten van Albanië bekend.

De reddingsoperatie van de ferry.
De reddingsoperatie van de ferry. Foto AFP

Twee mensen zijn omgekomen bij een poging om de Norman Atlantic, de veerboot waarop zondag brand uitbrak, te verslepen. De mannen waren Albanees. Een kabel van de sleepboot raakte verstrikt in een schroef van het schip en is toen gebroken. Dat maakten de autoriteiten van Albanië bekend.

Update 16.11 uur: De Italiaanse marine heeft opnieuw een lichaam gevonden in zee. Daarmee loopt het dodenaantal op tot elf.

Eén van de Albanese zeelieden is ter plekke overleden, schrijft persbureau Reuters. Een medisch team probeerde het tweede slachtoffer nog te redden, maar dat was tevergeefs. Martijn Schuttevaer, de woordvoerder van het Nederlandse bedrijf Boskalis, dat meehelpt met de berging van de Norman Atlantic, zegt dat geprobeerd werd om een stevigere kabel te bevestigen aan de veerboot. Het is niet duidelijk of de Albanezen probeerden deze kabel te bevestigen en of ze daardoor overleden zijn. Schuttevaer meldt verder dat er nog altijd rook te zien is rond de ferry.

Aantal doden brand onbekend

Zeker tien mensen zijn overleden bij de brand op de Norman Atlantic. Het precieze aantal doden, gewonden en vermisten is nog altijd onduidelijk. Er zijn sterke vermoedens dat er illegale migranten aan boord waren, maar hoeveel is nog niet bekend.

Italiaanse justitie wil ferry terug in Italië

Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar de veerbootmaatschappij, zo heeft een Italiaanse officier van justitie aangekondigd na een bezoek aan de haven van Bari. Uit het onderzoek moet blijken of de brand is aangestoken. De Italiaanse justitie wil dat het schip zo snel mogelijk terugkomt naar Italië. Justitie denkt dat er in de vrachtruimten bewijs ligt waaruit zou blijken dat er inderdaad illegale migranten op het schip waren.

De ferry was vanuit Patras (Griekenland) op weg naar Ancona (Italië). De meerderheid van de passagiers was Grieks. De 56-leden tellende bemanning was grotendeels Italiaans. Er zaten ook vier Nederlanders aan boord van het schip.