Russische blogger Navalny opnieuw gearresteerd - politie breekt protest op

De Russische anti-corruptieblogger Aleksej Navalny is opnieuw aangehouden nadat hij zijn huisarrest vanmiddag had verbroken om bij een demonstratie te zijn. Navalny was vanmorgen net veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar. De demonstratie bij het Kremlin tegen zijn veroordeling is ondertussen door de politie opgebroken.

Twitter avatar antonb_ru Anton Belitskiy Навального задержали у Ритц Карлтон http://t.co/7n1x0zWDQo

De politie heeft Navalny weer terug naar zijn appartement gebracht. De blogger schrijft zelf op Twitter dat hij inderdaad alweer gearresteerd is en voegt daaraan toe:

“Maar ze kunnen niet iedereen gevangennemen.”

Eerder vanmiddag meldde Navalny zelf al dat hij zijn huisarrest zou doorbreken om de betoging aanwezig te kunnen zijn:

Twitter avatar navalny Alexey Navalny Домашний арест-это да, но сегодня мне очень хочется быть с вами. Поэтому я тоже еду. #Манежка http://t.co/xkWGX0Hp4F

“Ja, ik heb huisarrest. Maar vandaag wil ik bij jullie zijn. Dus ik kom eraan.”

Persbureau AP schrijft dat er inmiddels al een paar duizend mensen staan bij het Kremlin om te demonstreren. Er zouden al meer dan honderd demonstranten zijn gearresteerd.

Twitter avatar paperpaper_ru Газета «Бумага» Малая Садовая прямо сейчас http://t.co/ZLzzYtuDKd

Update 19.40 uur: Persbureau AP meldt zojuist dat de Russische politie de demonstranten bij het Kremlin heeft verdreven van het plein waar zij protesteerden tegen de veroordeling van Navalny en zijn broer Oleg. De politie liet de demonstratie, waarvoor vooraf geen vergunning was verstrekt, zo’n twee uur toe. Daarna brak zij het protest op. De Amerikaanse overheid noemde de veroordeling van Navalny ondertussen vandaag een “verontrustende ontwikkeling gericht op het straffen en stoppen van politieke activisme”, meldt persbureau Reuters. En ook de bekende Russische protestpunkgroep Pussy Riot steunde de demonstratie.

NRC-correspondent Steven Derix was op het Manageplein in Moskou. Volgens hem verliep de demonstratie rustig:

“Er waren zo’n 5.000 mensen aanwezig, geen tienduizenden. Die hadden ook niet gepast want de politie had een fuik gecreëerd door een groot deel van het plein af te zetten. De demonstranten hebben ongeveer anderhalf uur geprotesteerd en leuzen geroepen over vrijheid en een Nieuwjaar zonder Poetin. Toen was de politie het zat en hebben ze het plein schoongeveegd. Dat ging verder zonder al te veel onrust. Omdat Navalny al bij aankomst werd gearresteerd was er geen climax of centrale speech. Er liepen wel een paar provocateurs rond in het publiek, maar de mensen lieten zich niet provoceren.”

EU twijfelt aan vonnis

Navalny werd ervan beschuldigd dat hij tussen 2008 en 2012 omgerekend 440.000 euro verduisterde van het Franse cosmeticabedrijf Yves Roche. De anti-corruptieblogger hoefde dus niet de gevangenis in. Zijn broer Oleg moet daarentegen wel voor 3,5 jaar de cel in. Zelf zegt Navalny dat het proces tegen hem politiek gemotiveerd is: de blogger voerde in het verleden massale betogingen aan tegen corruptie in Rusland en het beleid van president Vladimir Poetin.

Ook de EU is die mening toegedaan, valt te concluderen uit het commentaar van de woordvoerder van EU-buitenlandchef Federica Mogherini vanavond:

“De schuldigverklaring lijkt politiek te zijn gemotiveerd. De beschuldigingen tegen hem zijn tijdens het proces niet aan de orde gekomen.”

    • Anouk Eigenraam