Opnieuw beving in Groningen, epicentrum in Woudbloem

Een scheur in de muur van een woning in Bedum, Groningen, als gevolg van de bevingen.
Een scheur in de muur van een woning in Bedum, Groningen, als gevolg van de bevingen. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Groningen is vannacht opnieuw getroffen door een aardbeving. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter, schrijft de regionale omroep RTV Noord. De aardbeving vond plaats om 3.37 uur op drie kilometer diepte. Er zouden tientallen meldingen zijn binnengekomen.

Update 11.36 uur: Bij de NAM zijn inmiddels 75 schademeldingen binnengekomen, schrijft persdienst ANP. Het gaat onder meer om scheuren in muren en schade aan pleisterwerk.

Het epicentrum lag volgens het KNMI in Woudbloem, in de gemeente Slochteren.

Stevigere bevingen van dit jaar

De burgemeester van Slochteren, Geert-Jan ten Brink, tegen persdienst ANP:

“Mensen hebben daar veel last van, dat moet je niet onderschatten. Schade repareren kan, maar wat het met mensen doet, dat is even zo belangrijk. Mensen in Groningen moeten net zo veilig kunnen wonen als in de rest van Nederland.”

Het zijn stevigere bevingen, maar er zijn nog zwaardere geregistreerd, zegt seismoloog Läslo Evers in het NOS Radio 1 Journaal:

“Dit soort magnitudes komen vaker voor. Vorige maand nog in het noorden van de provincie Groningen, magnitude 2,9. De zwaarste beving van 2014 was een 3,0 in het noorden van de provincie.”

‘schuifdeuren trilden mee’

Op Twitter laten Groningers weten de beving te hebben gevoeld:

Twitter avatar njoostens Niels Joostens Wakker van het schudden van het huis. Benieuwd naar de kracht van deze beving. #knmi #aardbeving #Slochteren
Twitter avatar arthurkamminga Arthur Kamminga Intussen meerdere meldingen op Twitter over #aardbeving in Groningen. Was in de binnenstad goed te voelen, alles trilde een paar seconden…
Twitter avatar onderwijspassie Angèle van der Star Ja hoor, daar schudden we weer in Groningen 03.38 uur! Aardbeving op aardbeving… #NAM de schuifdeuren van mijn kast trilden zelfs mee!

in totaal 85 bevingen

Zondagmiddag was er een lichtere beving in Zeerijp, Groningen, met een kracht van 1,3 op de schaal van Richter. In totaal waren er dit jaar 85 bevingen in Noord-Nederland, veroorzaakt door aardgaswinning, schrijft persdienst ANP. Ter vergelijking: in het afgelopen jaar vonden vijf natuurlijke bevingen plaats, in Groningen en Gelderland.