Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Lichamen en wrakstukken toestel AirAsia gevonden

Reddingswerkers op zoek naar sporen van het verdwenen toestel van AirAsia troffen op zee mogelijk wrakstukken aan.
Reddingswerkers op zoek naar sporen van het verdwenen toestel van AirAsia troffen op zee mogelijk wrakstukken aan. Foto AFP / Bay Ismoyo

Wrakstukken die vandaag door reddingswerkers op de Javazee werden gevonden, zijn van het toestel van AirAsia dat eergisteren naar alle waarschijnlijkheid neerstortte. Dat hebben zowel het Indonesische reddingsteam als de luchtvaartmaatschappij bevestigd. Daarnaast zouden er al veertig lichamen geborgen zijn, volgens een functionaris.

De wrakstukken die werden gevonden, hadden volgens de reddingswerkers veel weg van een reddingsvest en bagage. Ook zouden er stukken bij zitten in de kleuren van het vliegtuig, zo meldt Reuters. De gevonden lichamen worden nu overgebracht naar een Indonesisch marineschip in de buurt.

Twitter avatar LevineJonathan Jonathan Levine #BREAKING: Indonesia official says found floating bodies suspected to be passengers #AirAsia #QZ8501

Wrakstukken 95 procent zeker van vliegtuig

Het hoofd van de Indonesische reddingsdienst zei al eerder dat het vrijwel zeker was dat de gevonden voorwerpen afkomstig waren van het toestel dat sinds zondag werd vermist. Een hoge functionaris van het Indonesische ministerie van Transport zei daarover:

“De gevonden wrakstukken zijn rood en wit. We kijken nu of ze van het vliegtuig zijn. Waarschijnlijk zijn het delen van de romp van het vliegtuig.”

Duikers gaan nu op zoek naar de rest van het vliegtuig, zo werd tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Een verslaggever van Chanel News Asia is daarbij en meldt:

Twitter avatar stevelai Steve Lai Basarnas chief #QZ8501 “11 divers are being prepared and they will be deployed immediately”
Twitter avatar stevelai Steve Lai “Depth of sea under debris found is 25m-30m. Divers will be brought in. If more equipment is needed it will be brought in.” #QZ8501

Reddingswerkers speuren uit het raam van een vliegtuig naar mogelijke sporen van wrakstukken of slachtoffers van het AirAsia-toestel. Foto AFP Bay Ismoyo

Eerder op de ochtend meldde persbureau AFP al dat de reddingswerkers opnieuw “voorwerpen” in de Javazee hadden gevonden. De Indonesische reddingsdienst dacht dat het ging om een vliegtuigdeur en een noodglijbaan. Een helikopter heeft die mogelijke wrakstukken opgehaald voor nader onderzoek.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse Photo taken from an Indonesian aircraft over the Java Sea shows possible plane debris from the missing AirAsia flight http://t.co/vh7mvBqdgZ

Eerder ook al voorwerpen gevonden

Ook gisteren werden al voorwerpen gevonden en zag een helikopter twee olievlekken in zee. De zoektocht naar het vliegtuig van AirAsia, dat zondag plots van de radar verdween, was vandaag zijn derde dag ingegaan. De Indonesische reddingsdienst zei eerder al te vermoeden dat het toestel is neergestort boven de Javazee en zich daar op de zeebodem bevond.

Omdat gisteren niets concreets werd gevonden, was het reddingsteam vandaag in een groter gebied op zoek gegaan naar het toestel. De vlucht van AirAsia was op weg was van het Indonesische Surabaya naar Singapore. Aan boord van het vliegtuig zaten 162 mensen, van wie het merendeel uit Indonesië komt.

Lees ook op NRC Q: “Het aantal vliegtuigdoden is nu bijna vier keer zo hoog als vorig jaar” en “AirAsia-topman Tony Fernandes is de Aziatische Richard Branson”.