Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

De beste boeken van 2015? Zes titels om naar uit te kijken

Een klant in een boekhandel van Polare in Rotterdam begin dit jaar.
Een klant in een boekhandel van Polare in Rotterdam begin dit jaar. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Sommige boeken die in het buitenland al wél verschenen zijn en hoge ogen gooiden, drongen nog niet echt tot Nederland door. Van deze zes kunnen we binnenkort vertalingen verwachten.

Soumission - Michel Houellebecq

Na de kerstvakantie verschijnt in Frankrijk het boek waarmee Houellebecq na jaren weer van zich laat horen. Het heet in het Frans Soumission, wat nogal klinkt als Submission, de islamkritische film van Ayaan Hirsi Ali. In het boek regeert de islam over Frankrijk. Het land staat op de rand van burgeroorlog als president Hollande in 2022 aan het eind van zijn tweede termijn is.

Vóór de verschijning barstte de discussie al los (€)

Het een als het ander - Ali Smith

Smith vertelt twee levensverhalen: dat van het Engelse tienermeisje George in 2013, en van Renaissanceschilder Francesco, die leeft in 1460. Het meisje raakt gefascineerd door het werk van de schilder, terwijl de die haar vanuit een andere dimensie observeert. Raar? Waarschijnlijk wel. Maar de critici zijn lovend: het gaat over liefde en kunst, op een ‘buitengewoon verfrissende’ manier.

Een frisse blik op liefde en kunst, vroeger en nu (€)

Het boek van wonderlijke nieuwe dingen - Michel Faber

De nieuwe roman van Michel Faber schreef hij rouwend om zijn overleden vrouw, maar lijkt tegelijk heel ergens anders over te gaan: de christen Peter Leigh gaat op zendingstocht naar een andere planeet om daar de Bijbel en de menselijkheid te brengen. Ondertussen probeert hij de band met zijn vrouw, lichtjaren verderop, in stand te houden.

Peter predikt de Bijbel op een andere planeet (€)

De eerste foute man - Miranda July

Cheryl heeft twee obsessies: een baby die ze soms terug denkt te zien in andermans zoontjes, en Phillip, een bestuurslid van de zelfverdediging-voor-vrouwenstichting waarvoor ze werkt. Ze is ervan overtuigd dat zij en Phillip in vorige levens vaak het bed hebben gedeeld, al is dat in hun huidige bestaan nog niet gebeurd. Als de eenentwintigjarige dochter Clee van haar baas een tijdje bij intrekt, wordt haar geordende wereldje overhoopgehaald.

Het lievelingsboek van Lena Dunham (€)

Wij - David Nicholls

Tijd om te scheiden, vindt de vrouw van Douglas. Hun kind gaat het huis uit, dus het is mooi geweest. Maar Douglas probeert te redden wat er te redden is. De laatste vakantie samen moet de trip van hun leven worden: de vakantie die hen weer nader tot elkaar zal brengen, waarin hij het respect van zijn zoon en de liefde van zijn vrouw terugwint.

Te goed voor alleen maar tearjerkers (€)

Weer opstaan op een christelijk tijdstip - Joshua Ferris

Paul O’Rourke, tandarts in New York, komt erachter dat hij meer wil dan een vast salaris en de perfecte mocaccino. Maar wat? Dan doet iemand zich online voor als Paul, en moet hij lijdzaam toezien hoe online identiteiten aangemaakt worden op zijn naam. De schending van zijn privacy verandert in iets angstaanjagends: de mogelijkheid dat de online-Paul beter is dan het origineel.

Je houdt ervan of je haat het (€)