Met deze film schreef Disney geschiedenis

Het muziek- én filmsucces van dit jaar is animatiefilm Frozen, die binnen een jaar twee keer uitgebracht is en wereldwijd volle zalen trekt: eerst als gewone film, nu ook als sing-along. Tien redenen waarom juist deze Disneyfilm de meest succesvolle animatiefilm ooit is.

None

Oké, strikt genomen is hij al uit 2013 (op de valreep). Maar geen enkele kunstuiting was in 2014 zo onontkoombaar als Disney’s animatiefilm Frozen. In de speelgoedzaak, op internet, schoolplein en kinderfeest, maar ook in kinderloze huiskamers.

Met een opbrengst van 1,2 miljard dollar wereldwijd is Frozen de succesvolste animatiefilm ooit, en staat hij op nummer vijf in de toptien van succesvolste films allertijden. Frozen-speelgoed verdrong in de Verenigde Staten dit jaar voor het eerst Barbie van de eerste plaats. Het meest verkochte album in 2014? De Frozen-soundtrack.

Voor wie het heeft gemist het verhaal in het kort: prinses Elsa van Arendelle bezit ijzige toverkrachten waar ze zelf bang voor is. Op de dag van haar kroning worden die onbedoeld openbaar, en Elsa vlucht, maar bevriest daarbij per ongeluk het land. Haar zusje Anna trekt er vervolgens op uit om haar te zoeken en het land te redden. Al doende stijgen de meisjes boven zichzelf uit: Elsa gaat van grillige puber naar evenwichtige jonge vrouw, en Anna transformeert van kinderlijke dromer in dappere adolescent. Dat maakt het charmante sprookje ook een knappe metafoor voor puberteit en opgroeien, en een hartverwarmende ode aan zusterliefde.

In YouTube-filmpjes wordt de kwaliteit en structuur van Frozen vergeleken met The Lion King (1994), het laatste grote succes van Disney – artistiek én commercieel - vóór twee decennia middelmaat. De film bracht de kwakkelende Disney Studio’s terug aan de top. Elsa, die haar geluk niet vindt bij een man, maar in zelfacceptatie, werd onlangs door Time Magazine tot het meest invloedrijke fictieve personage van 2014 uitgeroepen.

Daarom, vandaag, voor uw én ons plezier: 10 redenen waarom Frozen briljant is.

1 De feilbare held(in)

Zag u Doornroosje weleens struikelen of gapen? Slechte adem of een ‘bad hair day’ – ongekend voor de klassieke Disneyprinses. Zo niet Anna. Naast sympathiek is zij naïef, onhandig, drammerig en slechtgemanierd, en onuitstaanbaar in haar kinderlijke liefdesfantasietjes. Trouwens, Elsa kan er ook wat van. Ondanks al haar gave superkrachten is ze toch vooral een lastige puber.

2 De kinderen

Na de babyleeuwtjes uit The Lion King en Boo uit Pixars Monsters Inc. zijn de kleine Anna en Elsa,

kirrend en spelend in de sneeuw, mogelijk de schattigste tekenfilmkinderen ooit.

3 De genremix

Sprookje of superheldenepos? Coming-of-ageverhaal, avonturenfilm of romantische comedy? Frozen is het allemaal. Met zo’n rijk palet aan genres moet je wel een heel breed publiek kunnen bereiken.

4 Frozen kent geen echte schurk

Maar – en dat is veel interessanter – het kwaad komt van binnenuit. Angst en schaamte zijn de boosdoeners waarmee hier wordt afgerekend.

5 Sneeuwman Olaf

Vooral dankzij de stem van Josh Gad is dit zelfrelativerende sneeuwpopje een van de leukste Disney-sidekicks ooit. Zijn destructieve aard geeft Olaf een tragisch kantje: wat moet er worden van een sneeuwpop die van zon en zomer houdt?

6 De liedjes

Of je ze nu goed vindt of niet, ze gaan nooit meer uit je hoofd. Nooit.

7 Het magische emancipatiemoment

In luttele seconden verandert Elsa van een getroebleerde, timide prinses in een extravagante ijskoningin, gehuld in een sexy fonkelende avondjurk. Welke vrouw droomt daar niet stiekem van?

8 Om twaalf uur wordt die koets weer een pompoen

Het is prettig nuchter dat Elsa’s problemen na haar transformatie niet voorbij zijn. Integendeel. Net als iedere puber die zijn of haar kracht leert kennen, moet ze nu nog leren die te beheersen. Voor die vaardigheid is vertrouwen nodig en de liefde van haar naasten. Niks simpel toverrecept dus, maar noeste arbeid.

9 De moraal (1)

Je mag jezelf zijn, en dat is heus oké, ook al is het misschien een beetje anders. Elsa’s emancipatiesong ‘Let it Go’ is het lijflied voor iedereen die zich in zijn jeugd onzeker heeft gevoeld.

10 De moraal (2)

Hou van je zus! (of broer) Die liefde gaat ver, vér boven dat ouderwetse gedweep met knappe prinsen.

Pas op, spoiler! Anna verkeert in levensgevaar door de toverkunst van haar zus. Alleen een daad van ware liefde kan haar redden. Dus op naar prins Hans voor een liefdeskus! Maar dan volgt een driedubbele verrassing. Anna vindt de ware liefde niet bij Hans. De bedoelde daad is een daad van Anna zelf: zij offert zich op om het leven van Elsa te redden.

In de Disneyhistorie is dat een revolutie; niet de romantische liefde zegeviert, maar die tussen twee zusjes. En passief werd actief: in plaats van honderd jaar wachten tot een man je kust, neemt Anna het initiatief en redt zo haar zus, zichzelf, en het koninkrijk. En met haar redde Frozen de toekomst van Disney.

    • Amanda Kuyper
    • Herien Wensink