Lees alles over de gegijzelde F16-piloot in IS’ eigen magazine Dabiq

IS bracht gisteren de zesde editie van hun eigen magazine Dabiq uit. De gijzeling in Sydney, de ontvoerde Cantlie en een interview met de gevangengenomen Jordaanse F16-piloot: hierover schrijft een terreurmagazine.

Vorige week werd deze Jordaanse piloot onderschept door IS.
Vorige week werd deze Jordaanse piloot onderschept door IS. Foto AP / Raqqa Media Center

Gisteren kwam de zesde editie van Dabiq uit, het maandelijkse online tijdschrift van Islamitische Staat. Ja, inderdaad: de terreurgroep IS heeft een maandelijks tijdschrift. Te lezen in verschillende talen, waaronder vlekkeloos Engels, en in professionele opmaak. Het blad wordt vermoedelijk uitgebracht bij wijze van propaganda.

Eerste editie

De eerste editie van het blad werd in juli van dit jaar op internet gepubliceerd. De naam, Dabiq, komt volgens het blad zelf van de gelijknamige stad in het noorden van Syrië. De stad wordt genoemd in een hadith, een islamitische overlevering, als de plek waar legers van moslims en christenen elkaar uiteindelijk zullen treffen voor één van de laatste gevechten.

Die eerste editie stond vol leuzen in de trant van “A new era has arrived of might and dignity for the muslims“. Of, zoals Washington Post-journalist Terrence McCoy in dit verhelderende stuk over Dabiq schrijft:

This is not the beginning, the magazine says. It is the end. It is the culmination of a centuries-long war that has burned and simmered but never been extinguished — that will soon grow to consume everything. It is the apocalypse. And it is coming.

This is the chilling vision set out in the Islamic State magazine called “Dabiq,” published in several European languages including English. In a reel of slick graphics and chapters, it frames the war against the Islamic State not as a singular event but as the continuation of a battle of civilizations.

McCoy merkt op dat de opmaak van het blad iets wegheeft van een sciencefictionfilm of een videogame. Om een impressie te krijgen:

Mensonterende beelden

In het magazine staan veelal mensonterende teksten en beelden. Van veel foto’s is het onduidelijk of ze gemanipuleerd zijn om de buitenwereld te manipuleren, maar aangrijpend zijn ze in ieder geval wel. Zo was er in de vierde editie van Dabiq een afbeelding van een levenloos meisje te zien, badend in haar eigen bloed. Aan een lichtblauw luiertje is te zien dat ze nog erg jong is. De foto verscheen onder het kopje “special“.

Jonge vrouwen en kinderen worden in Dabiq geportretteerd als “oorlogsbuit”. In de vierde editie staat de volgende zin:

We zullen Rome veroveren, jullie kruisen vernietigen en alle vrouwen tot slaaf laten dienen met toestemming van Allah.

Interview met neergehaalde Jordaanse piloot

Inmiddels is de zesde editie van het blad op internet verschenen.

Twitter avatar U112842 Umar Khatab AlHayat Presents:
Dabiq Issue #6 (Rabbi’ Al-Awwal)
https://t.co/Gz6s6Ll08Q http://t.co/guIzQj8WLA

Hierin staat een interview met de Jordaanse piloot die vorige week in handen van de terreurgroep is gevallen. De laatste woorden van het interview gaan door merg en been. Op de vraag of de piloot weet wat IS met hem gaat doen, antwoordt hij:

Yes… They will kill me…

Neergehaalde F16

De Jordaanse piloot wordt in het interview murtadd genoemd, een afvallige. De piloot, genaamd Muath al-Kasaesbeh (26), stortte vorige week woensdag neer boven het Syrische IS-bolwerk Raqqa. Hij bestuurde een F16 die toebehoort aan de anti-IS-coalitie, die bommen gooit op doelen van IS. IS haalde zijn F16 neer. Daarover zegt hij in het blad:

Ik hoorde en voelde hoe ik werd geraakt. De piloot van het toestel dat met mij mee vloog, nam contact met mij op en zei dat ik was geraakt. Er kwam vuur uit een van de motoren.

Hij gebruikte toen zijn schietstoel en kwam terecht in een rivier.

Daar werd ik gevangengenomen door militanten van Islamitische Staat.

Geen uitsluitsel over “ongeluk”

In het interview wordt verder geen uitsluitsel gegeven over of het nu daadwerkelijk zo is dat de F16 is neergehaald met een anti-vliegtuigraket. Dat beweert IS zelf, maar de Amerikaanse generaal Austin claimt dat de VS het niet tolereren dat IS “dit ongelukkige vliegtuigongeluk anders presenteert of exploiteert voor zijn eigen doeleinden”. IS noemt het ongeluk in het tijdschrift “een geschenk van Allah”.

“Ze zullen me vermoorden”

Bij het interview zijn een aantal foto’s te zien van de piloot, onder meer eentje in een oranje overall.

Twitter avatar p_vanostaeyen Pieter Van Ostaeyen #ISIS releases Dābiq issue 6 including a three page interview with the captured Jordanian pilot
‘They will kill me’ http://t.co/iMWY1kqTFf

Het is hetzelfde soort kledingstuk dat journalisten James Foley en Steven Sotloff en hulpverleners Alan Hanning en Peter Kassig droegen in de beruchte executievideo’s.

Twittersuggesties

Twee dagen nadat de piloot in handen van IS viel, werd op Twitter door IS gevraagd om suggesties hoe ze hun gevangene het best kunnen vermoorden. Daarbij gebruikten zij de hashtag “Suggest a way to kill the Jordanian Pilot Pig“. De tweets, die vooral in het Arabisch werden verstuurd, bevatten onder meer uitspraken als “Nothing better than the axe” en “With impalement, not with a mercy shooting or a mercy knife“. Over de tweets wordt in het interview met de piloot niet gesproken.

Gijzeling Sydney

In het zesde nummer van Dabiq wordt ook de de gijzeling in het café in Sydney geprezen. Er vielen drie doden, waaronder Haron Monis, de gijzelnemer zelf. De gegijzelden werden gedwongen een zwarte vlag voor het raam te houden met daarop de sjahada, de islamitische geloofsbelijdenis: “Er is geen God behalve Allah en Mohammed is zijn boodschapper.”

John Cantlie

Op dit moment wordt ook de Britse journalist John Cantlie nog altijd gegijzeld door IS. Cantlie dook al op in zeven propagandavideo’s van IS. Dit keer staat zijn naam in het propagandablad van de terreurgroep. Onduidelijk is of hij het artikel daadwerkelijk geschreven heeft of dat zijn naam er bij is gezet. Het artikel voorspelt de val van de dollar en er wordt in gezegd dat het een “slimme zet” zou zijn om een eigen IS-munteenheid in te stellen.

    • Fleur Willemsen