Kijken: Pussy Riot steunt demonstratie voor Navalny met korte clip

Still uit clip van Pussy Riot.
Still uit clip van Pussy Riot. Schermafbeelding YouTube

De Russische anti-corruptieblogger Navalny staat allesbehalve alleen in zijn strijd tegen de corruptie. Niet alleen staan er vanavond een paar duizend mensen op het Manegeplein in Moskou te demonstreren, ook punkgroep Pussy Riot steunt het protest.

De feministische punkband Pussy Riot weet er alles van hoe het is om een vijand te zijn van Poetin: twee bandleden, Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, zaten twee jaar in de cel wegens hun provocerende optredens tegen Poetin.

Ze riepen de maagd Maria op om Poetin te verdrijven, scholden op de FSB, de federale veiligheidsdienst in Rusland, en op seksistische mannen. Na hun proces verbleven ze enige tijd in een strafkolonie tot ze vorig jaar december amnestie kregen.

De punkgroep publiceerde vanavond een video waarin ze de demonstratie steunen. In de clip zijn vier chique geklede vrouwen te zien die sneeuw van een plein vegen. Op de achtergrond zingen ze de woorden ‘Schoon. Eerlijk. Woord. Daad’. Daarna vliegen ze zogenaamd op een bezemsteel langs het Kremlin.

Navalny verbrak eerder vanavond zijn huisarrest om bij de demonstratie te zijn in Moskou. Maar hij werd gelijk weer aangehouden door de politie en naar zijn huis teruggebracht. Duizenden demonstranten staan op het plein en scanderen dat de politie hen niet allemaal kan arresteren, iets dat Navalny zelf vanavond ook Twitterde.

Navalny werd vanmorgen door de rechtbank in Moskou veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf wegens verduistering. De blogger kwam er dus relatief gezien goed vanaf, zijn broer moet wel de cel in.

    • Anouk Eigenraam