Jij controleert het gemeentelijk beleid in Woerden

Beeld iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Lid Rekenkamercommissie
Bedrijf: De gemeente van Woerden
Wat opvalt aan de vacature: je controleert het gemeentelijke beleid

Wat doe je dan eigenlijk?

De gemeente Woerden maakt beleid en het is de bedoeling dat dit een bepaald effect heeft. De hoofdtaak van de Rekenkamercommissie (vijf leden) is controleren of dit effect bereikt wordt. En dat is nog niet zo eenvoudig, vertelt Dammis van der Staaij, voorzitter van de Rekenkamercommissie.

“Als we de voorstellen lezen, is er vaak wel een mooi doel geformuleerd, maar vaak is het niet duidelijk hoe je kan vaststellen of dat doel bereikt is.”

Je denkt mee over mogelijke onderzoeksonderwerpen, zoals het beleid bij verlening van bouwvergunningen en handhaving van milieuregels. Verder begeleid je onderzoek dat door een onderzoeksbureau wordt uitgevoerd.

Waarom zoeken ze iemand?

Een van de huidige leden vertrekt.

Wat voor collega moet je zijn?

De Commissie wil graag variatie in kennis en ervaring tussen de leden. Het vertrekkende commissielid is een jurist die ook bestuurlijk actief is geweest. Ook jij hebt dus bij voorkeur al een aantal jaren juridische werkervaring. Ervaring met zelf onderzoek doen is niet nodig.

Wat verdient het?

Je functie is in principe voor ongeveer vier uur per week en daarmee verdien je twintig procent van het salaris van een raadslid: 234 euro per maand.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Soms ben je langer dan vier uur per week aan het werk. Maar de huidige commissieleden klagen daar niet over. Verder onderzoek je het handelen van andere mensen en dit kan nog wel eens als bedreigend ervaren worden.


Van der Staaij: “Het is belangrijk dat de Rekenkamercommissie investeert in een goede verhouding met de gemeentelijke organisatie. Tegenwerken mag die organisatie natuurlijk niet, maar medewerking helpt wel.”

    • Marieke ten Katen