Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Jihad-ideoloog doet oproep aan Nederlandse moslims: ga naar Syrië

De Saudische geestelijke Abdullah al-Muhaysini, een bekende jihad-ideoloog, heeft een oproep gedaan aan Nederlandse moslims om naar Syrië af te reizen voor de jihad.

De Saoedische geestelijke Abdullah al-Muhaysini, een bekende jihad-ideoloog, heeft een oproep gedaan aan Nederlandse moslims om naar Syrië af te reizen voor de jihad. Dat meldt de SITE Intelligence Group, een online jihadmonitor.

Een Nederlandse strijder van Al Nusra heeft een video geplaatst op internet met de oproep om naar Syrië te gaan voor de jihad. Al Nusra is de Syrische tak van Al-Qaida. Muhaysini dringt er bij Nederlanders op aan om zich aan te sluiten bij Al Nusra of een aan de organisatie gelieerde groep. Hij spreekt in de videoboodschap onder meer van de ,,smerige democratie” waar de jihadisten in Syrië ver van zijn verwijderd.

Muhaysini is een geestelijke die naar Syrië is vertrokken om jihadistische groepen te steunen die tegen het regime van president Bashar al-Assad strijden. Oproepen van Muhaysini op sociale media bereiken veel mensen. Hij heeft 240 duizend volgens op Twitter. Muhaysini doet regelmatig oproepen om het Islamitisch Front, een samenwerkingsorganisatie van Syrische rebellengroepen, te steunen. Al Nusra behoort ook tot de organisatie.