Haal WordPerfect terug: lofrede op de prikkelvrije tekstverwerker

WordPerfect 5.1 was goed, die eenvoud missen we nu. Weg met de tekstverwerker die uit zichzelf aan de slag gaat, vindt socioloog Herman Vuijsje. Precies vijfentwintig jaar geleden kwam het op de markt: WP 5.1, het succesvolste tekstverwerkingssysteem van WordPerfect. Het was de laatste WP-versie onder MS DOS, vóór de introductie van Windows, dat met

WordPerfect 5.1 was goed, die eenvoud missen we nu. Weg met de tekstverwerker die uit zichzelf aan de slag gaat, vindt socioloog Herman Vuijsje.

Precies vijfentwintig jaar geleden kwam het op de markt: WP 5.1, het succesvolste tekstverwerkingssysteem van WordPerfect. Het was de laatste WP-versie onder MS DOS, vóór de introductie van Windows, dat met Word veel meer mogelijkheden ging bieden dan tekstverwerken alleen. WP probeerde bij te blijven door halfslachtige imitaties op de markt te brengen, maar kwam de klap nooit te boven.

Windowsgebruikers waren praktisch tot Word veroordeeld. Een oppassend Wordgebruiker morde dan ook niet als zijn concentratie werd verstoord door ongevraagde pop ups, liet zich kleineren door een maffe pratende paperclip en slikte onverklaarbare veranderingen in regelafstand, font, lettergrootte, tabs en opsommingstekens voor zoete koek.

Niets van dat al bij WP 5.1. Op het blauwe scherm leidde niets de aandacht af en werd niets gevraagd of opgedrongen. Alleen de tekst en niets dan de tekst! De schaarse lay-outkeuzen die daarbij onontbeerlijk waren, kon iedere sukkel beheren op het ‘onderwaterscherm’ dat alle codes en tekstaanwijzingen liet zien.

Daarom bleef ik WP trouw zo lang het kon. Opdrachtwerk in Word, maar zodra ik iets moois wilde opschrijven: WP! Wel ging ik me mettertijd een beetje voelen als Remco Campert, die zweert bij zijn oude schrijfmachines: „Ik heb een voorraad linten waar ik tot ver na mijn dood uit kan putten. Soms laat ik een jongmens toe in mijn werkkamer. Lichtjes verbijsterd ziet hij mijn werkapparaten staan. Het zijn machines om te schrijven, leg ik uit.”

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Haal WordPerfect terug: lofrede op de prikkelvrije tekstverwerker’ (€)