Brand boot eist zeker tien levens

None
Foto FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Deze passagiers hebben de Norman Atlantic veilig verlaten, maar het dodental van de brand op de veerboot tussen Griekenland en Italië is inmiddels opgelopen tot tien. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA gisteravond. Gevreesd wordt dat er veel meer mensen zijn omgekomen. Er is grote onduidelijkheid over het aantal opvarenden aan boord van de brandende veerboot. Mogelijk zijn er 38 mensen vermist, meldden Zuid-Europese media. De onduidelijkheid heeft alles te maken met een passagierslijst waarop 478 namen prijken. Er zouden volgens de Griekse kustwacht 432 mensen zijn gered, volgens de Italiaanse collega’s 427. Bovendien meldden verschillende media dat er mensen zijn gered die niet op de passagierslijst stonden. De mogelijkheid bestaat dat zij illegaal reisden. Er is dan ook grote twijfel of iedereen van boord is. Gisteren werd al eerder gemeld dat iedereen van boord was, maar later op de dag werd de reddingsoperatie toch weer voortgezet. Ook wordt op het schip gezocht naar meer slachtoffers en naar aanwijzingen voor de oorzaak van de brand. De vier Nederlanders die op het schip zaten, zijn veilig van boord.

De Nederlandse berger Boskalis is ingehuurd voor het bergen van de Griekse veerboot, heeft het bedrijf bevestigd. Volgens een woordvoerder is Boskalis niet betrokken geweest bij de evacuatie van passagiers. Wel helpt het bedrijf met het bestrijden van de brand. Circa vijftien werknemers van het Nederlandse bedrijf zijn ingevlogen om de Italiaanse autoriteiten bij te staan. De coördinatie van de reddingsactie ligt volgens Boskalis bij de Italiaanse marine.