Alarm vrachtschip blijkt vals na controle Griekse marine

Een groep agenten van de Griekse kustwacht staan op het punt te vertrekken in de richting van de Blue Sky M. Foto EPA / Maria Tzora

Het schip Blue Sky M is niet in gevaar. Dat heeft de kapitein van het vrachtschip tegen de Griekse marine gezegd. Griekenland stuurde eerder op de dag een fregat en een helikopter op pad om poolshoogte te nemen nadat een passagier van het schip alarm sloeg.

Op het schip, dat vaart onder de Moldavische vlag, zouden enkele honderden vluchtelingen zitten, zo heeft de Griekse overheid bevestigd aan persbureau AP. Een officier van de kustwacht kon niet bevestigen of het ging om passagiers zonder papieren. Het schip, de Blue Sky M, zou op weg zijn naar de Kroatische havenstad Rijeka, maar leek nu richting Italië te varen. Rond 17.30 uur is het schip de Italiaanse territoriale wateren binnengevaren.

Vanmiddag werd even voorbij het Griekse eiland Korfoe alarm geslagen op het Europese noodnummer 112. Volgens de Britse krant The Telegraph zou dat echter niet zijn gedaan door een bemanningslid via de scheepsradio, maar door een passagier met een mobiele telefoon. Volgens persbureau AP zou de passagiers hebben gezegd dat hij en anderen opvarenden “geen water, voedsel en dekens hebben.”

Aantal opvarenden nog onduidelijk

De plaats waar het schip alarm sloeg is niet ver van de plek waar reddingswerkers nog altijd zoeken naar opvarenden van de Norman Atlantic. Die veerboot vloog zaterdag in brand, waarbij 10 mensen om het leven kwamen.

Hoeveel vluchtelingen er precies op de boot zitten, is dus nog onduidelijk. Sommige media spreken van 400 mensen, terwijl andere het over meer dan 700 vluchtelingen hebben. Volgens een verslaggever van de Wereldomroep van de BBC zou het gaan om Syrische vluchtelingen:

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Distressed ship’s name is #BlueSkyM. Has been reported of carrying 100s of Syrian migrants. pic: @MarineTraffic http://t.co/boIOlQkzVI

Schip maakte scherpe bocht

De kustwacht kon ook niets bevestigen of ontkennen over het nieuws dat sommige van de opvarenden zouden gewapend zijn. Dat werd eerder gemeld onder meer de Griekse staatsomroep NERIT. Een expert op het gebied van piraterij heeft tegen Channel 4 News gezegd dat het ook om een kaping zou kunnen gaan. Op de website MarineTraffic, waar je de vaarroute van schepen kunt volgen, valt te zien dat het schip na het passeren van Korfoe een scherpe bocht heeft gemaakt in de richting van Italië.

    • Joost Pijpker