Goud? Doe mij maar een museummuur

Renske de Greef heeft een curieuze fascinatie voor beurzen. Iedere maand bezoekt ze er een met fotograaf Jan Hoek en kiest ze haar favoriete producten. Deze maand aflevering 4: Art in Redlight in de Beurs van Berlage.

None
foto’s Jan Hoek

Vergeet goud, spaarrekeningen, onroerend goed of ruimtetoerisme: je kan tegenwoordig je geld het beste in kunst investeren – althans, dat verzekert een kunstenaar me, terwijl ik langs de stands op Art in Redlight dwaal, in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het bijzondere aan deze beurs is dat de stands niet enkel bemand worden door middelbare galeriehouders met montuurloze brillen, maar dat het juist de kunstenaars zelf zijn die de wacht houden bij hun werk om desgevraagd aan bezoekers uitleg te geven. Bij sommigen zijn de afgelopen beursdagen vol automaatkoffie en oeverloos wachten van hun gezicht af te lezen, maar de meesten vertellen enthousiast hun verhaal.

1 Museum van je eigen geschiedenis

Natuurlijk: je kan een paar digitale fotolijstjes aan de muur hangen en steeds opnieuw dat leuke barretje in Griekenland langzaam zien overgaan in de lachende gezichten van je ouders. Je kan ook aan Meinbert Gozewijn van Soest vragen of hij een persoonlijke museummuur vol tekeningen en voorwerpen op basis van jouw geschiedenis en herinneringen maakt. Dit is zijn eigen muur, gebaseerd op zijn eigen geschiedenis en fascinatie voor de dood.

2 Slingersokkenkunst

Ja, er slingeren sokken in mijn huis, en ja, er liggen ook natte handdoeken op mijn bed, er liggen administratiebonnetjes in mijn boekenkast en er is ook weleens een krop bruine, natte sla in mijn groentenla te vinden. Maar je kan daar ook anders naar kijken! Met dit werkje wordt eindelijk de poëtische kant van deze zaken benadrukt. (Het leukste van dit werk is misschien nog wel de lijst: de kunstenaar maakt expres lijsten voor dicht bij de grond, zodat hij zeker weet dat er op exposities ruimte voor zijn werk is.)

3 Microsafari

Anne Geene heeft een boekje gemaakt waarin ze als liefdevolle amateur-bioloog alles wat in haar Rotterdamse volkstuin leeft – schimmel, plant of insect – zorgvuldig heeft gefotografeerd en op geheel persoonlijke wijze heeft geordend. Het nodigt uit om ook je eigen bescheiden strook (stads)tuin aan een nader onderzoek te onderwerpen – wie beter kijkt, ziet meer.

    • Renske de Greef