While you were sleeping... in Asia

Google’s haat-liefdeverhouding met China

Shanghai's skyscrapers Shanghai World Financial Center (L), Shanghai Tower (R) and Jin Mao Tower (top) are seen at the financial district of Pudong in Shanghai in this March 29, 2014 file photo. Chinese companies are on a pace to cut capital spending by around 7 percent this year, the biggest annual reduction since the global financial crisis, deepening an economic chill. To Match Analysis CHINA-ECONOMY/INVESTMENT REUTERS/Carlos Barria/Files (CHINA - Tags: BUSINESS)
Shanghai's skyscrapers Shanghai World Financial Center (L), Shanghai Tower (R) and Jin Mao Tower (top) are seen at the financial district of Pudong in Shanghai in this March 29, 2014 file photo. Chinese companies are on a pace to cut capital spending by around 7 percent this year, the biggest annual reduction since the global financial crisis, deepening an economic chill. To Match Analysis CHINA-ECONOMY/INVESTMENT REUTERS/Carlos Barria/Files (CHINA - Tags: BUSINESS)

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het populaire mailprogramma Gmail is al sinds Kerstmis geblokkeerd in China. Moederbedrijf Google publiceerde een grafiekje waarop duidelijk te zien is dat het verkeer op Tweede Kerstdag opeens stokte. “We hebben gecheckt en er is aan onze kant technisch niets mis”, laat Google weten in een verklaring.

Al sinds de aanloop naar de 25e verjaardag van het drama op het Tiananmenplein in Beijing, in juni dit jaar, werd Gmail dwarsgezeten. Het mailprogramma was wel nog op andere manieren te gebruiken, via een telefoon of Microsoft Outlook, bijvoorbeeld. Nu is ook dat geblokkeerd.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zegt tegen persbureau Reuters niets te weten over een blokkage. “China heeft buitenlandse investeerders die hier zaken doen, altijd verwelkomt en geholpen.”

Staatskrant Global Times waarschuwt voor ‘onnodige speculatie’ en insinueert dat er sprake zou zijn van veiligheidsrisico’s. “China moet de nationale veiligheid versterken terwijl het zich openstelt voor het westen.”

Google week in 2010 uit naar Hongkong. Google weigerde akkoord te gaan met Chinese censuur. Een mooi moreel standpunt van Google, ware het niet dat het bedrijf in het derde kwartaal van dit jaar voor 260 miljoen dollar aan advertenties verkocht in China.

De Amerikaanse website AdAge vond uit dat Google dit jaar in China al een derde meer advertenties verkocht dan vorig jaar. Klanten zijn veelal bedrijven op zoek naar een afzetmarkt buiten China.

West Australië loopt leeg door lage staalprijs

De dalende staalprijzen brengen de deelstaat Western Australia in grote problemen. De regio is rijk aan ijzererts, maar lijdt nu aan overproductie. The Wall Street Journal beschrijft hoe de vastgoedprijzen in de hoofdstad Perth dalen.

Veel arbeiders en bedrijven die hun geluk beproefden in de mijnregio, trekken nu juist weer weg. “Het is hier een beetje een spookstad”, zegt de eigenaar van een café in het centrum van Perth.

Twee jaar geleden klotste het geld nog tegen de plinten. Grondstofgiganten zoals BHP Billiton, Rio Tinto en Fortescue Metals Group bouwden mijnen en havens in de Pilbara regio.

In mei voorspelde de regering nog een begrotingsoverschot van 175 miljoen Australische dollar (117 miljoen euro). Nu is die voorspelling veranderd van een overschot, naar een tekort van 1,3 miljard dollar (870 miljoen euro).

De bezorgde regering probeert nu voor miljarden dollars aan bezittingen te verkopen. Van havens tot een groothandel in groenten en fruit - alles gaat in de verkoop. Volgens analisten blijft de begroting een probleem als de vraag naar ijzererts niet snel aantrekt.

De salarissen van ambtenaren lagen in Western Australia een stuk hoger dan het gemiddelde in Australië. Die worden nu verlaagd. Nieuw personeel krijgt nog maar 60 procent van het salaris van hun voorgangers.

Eerste Chinese internetbank online

Zijn we een bank? Zijn we een internetbedrijf? We zijn een internetbank!

Die tekst staat op de website van de eerste Chinese internetbank: WeBank. De website is maandag online is gegaan. Het is nog onbekend wanneer mensen daadwerkelijk een rekening kunnen openen.

Sinds de Chinese regering begin dit jaar een proef begon voor nieuwe, particuliere banken, hebben Baidu, Alibaba en Tencent een licentie aangevraagd. Tencent, de oprichter van chatprogramma WeChat is nu de eerste die ook echt een bank opricht.

Tencent is voor 30 procent eigenaar van WeBank, schrijft de South China Morning Post. Investeerders Baiyeyuan en Liye Group hebben elk 20 procent. Zeven andere aandeelhouders brengen de overige 30 procent in. De bank heeft een geregistreerd kapitaal van 3 miljard yuan (400 miljoen euro). Sinds oktober heeft de bank alle benodigde licenties.

Alibaba en concurrent JD hebben al programma’s waarin ze kleine leningen en kredieten verlenen voor hun leveranciers en klanten. Baidu, Tencent en Alibaba hebben ook al spaarrekeningen met hoge rentetarieven.

Tot nu toe zijn er alleen staatsbanken in China, en hun rentes zijn erg laag. Deze nieuwe banken zijn géén onderdeel van een bestaande bank, maar van goedlopende bedrijven. Dat belooft meer flexibiliteit bij het uitschrijven van leningen en bepalen van rentetarieven.