Geredde opvarenden veerboot Norman Atlantic veilig in Italië

Geredde opvarenden van de Norman Atlantic komen aan in de haven van het Italiaanse Brindisi. Foto Reuters / Ciro De Luca

Ruim 200 mensen die zijn gered van de brandende veerboot Norman Atlantic op de Adriatische Zee, zijn veilig aangekomen in de Italiaanse haven Brindisi. Dat meldt persbureau ANP.

De Italiaanse marine meldde vanavond op Twitter dat 212 mensen zijn aangekomen, en het marineschip waarop ze zaten mogen verlaten. Ook waren er vijf doden aan boord van marineschip San Giorgio.

Twitter avatar ItalianNavy Marina Militare #BREAKING Lpd San Giorgio started disembark in Brindisi harbour of 212 saved people and 5 dead bodies rescued from #NormanAtlantic

Gevreesd wordt dat veel meer mensen de ramp met de Norman Atlantic niet hebben overleefd. Tot nu toe zijn er totaal elf doden geteld, maar het is niet duidelijk hoeveel mensen er nog worden vermist. Net zo min is duidelijk hoeveel mensen er nu daadwerkelijk aan boord waren. De Grieken en de Italianen verschillen bovendien van mening over het aantal geredde mensen.

De Italiaanse aanklager Giuseppe Volpe, die het onderzoek naar de ramp leidt, sprak vandaag openlijk zijn vrees voor veel meer doden uit.

De Norman Atlantic was vanuit Patras (Griekenland) op weg naar Ancona (Italië). De meerderheid van de passagiers was Grieks. De 56-leden tellende bemanning was grotendeels Italiaans. Er zaten ook vier Nederlanders aan boord van het schip.

De door brand getroffen Griekse veerboot wordt momenteel op verzoek van de Italiaanse justitie naar Brindisi gesleept voor onderzoek. Officier van justitie Giuseppe Volpe in Bari denkt dat in de vrachtruimtes “onweerlegbaar” bewijs te vinden zal zijn dat illegale migranten aan boord waren als verstekelingen, meldde persbureau AP eerder vandaag. Volpe vreest dat sommige van deze illegale migranten de brand niet hebben overleefd.

Onderwijl zijn ook 179 geredde mensen aangekomen in Griekenland, meldde Volpe.

    • Niels Posthumus