Wordt Merkel weer bespioneerd?

Zijn de Amerikanen opnieuw hun belangrijkste Europese bondgenoot aan het bespioneren? In Duitsland is commotie ontstaan over een usb-stick van een hooggeplaatste medewerker van bondskanselier Angela Merkel. Volgens de Duitse krant Bild is de usb-stick van het hoofd van de afdeling Europees Beleid besmet met het spionageprogramma Regin. Het bestaan van deze software, die door de Amerikaanse NSA en de Britse geheime dienst gebruikt wordt voor spionage, kwam vorige maand aan het licht.

In Duitsland woedt nu de discussie of Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten opzettelijk hebben geprobeerd om via de privé-laptop van een regeringsmedewerker in Duitse overheidscomputers te infiltreren.

Spionage door buitenlandse inlichtingendiensten ligt erg gevoelig in Duitsland. Vorig jaar bleek dat de mobiel van bondskanselier Merkel werd afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Als gevolg hiervan zegde Duitse staat de samenwerking op met het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Verizon.

De ontdekte spyware Regin bevat een zeer complex Trojan-computervirus, waarmee wachtwoorden en computerbestanden gekopieerd kunnen worden en onopgemerkt beeldfragmenten kunnen worden gekopieerd.

Volgens Bild had de medewerker van Merkel op kantoor gewerkt aan een toespraak over EU-beleid en dat bestand op een privé-usb-stick gezet. Thuis schreef ze op een privé-computer verder aan de rede en sloeg het bestand weer op de usb-stick op. Toen zij die usb de volgende dag in haar werkcomputer stak, werd de spionagesoftware ontdekt door het virus-scanprogramma.