Een winters dagje weg

Waarom de Efteling wel het hele jaar open is

Foto ANP

Bij min drie je wangen eraf laten vriezen in de Goliath? Gaat ‘m niet worden, Walibi is de hele winter dicht. Andere attractieparken als Duinrell zijn tijdens de kerstvakantie even open, maar gaan daarna weer dicht tot april. De Efteling blijft voor het vierde jaar op rij wél de hele winter open. Hoe kan dat? Drie redenen.

1. Veel attracties zijn overdekt

De Efteling heeft meer attracties dan andere parken en veel hiervan zijn overdekt.


De andere parken moeten het meer hebben van hun buitenattracties, zoals Walibi Holland. “Door technische redenen zijn onze achtbanen bij vorst dicht”, vertelt woordvoerder Lindy Voskuil van Walibi. Door de sneeuwval afgelopen zaterdag moest ook de Efteling deels dicht. Maar in principe sluit het park in de winter alleen de twee waterattracties de Piraña en De Vliegende Hollander. Vijf attracties, waaronder de achtbaan Python, staan bij vorst stil.

2. Bezoekers komen wel

De Efteling is - gemeten naar bezoekersaantal - al jaren op rij het populairste daguitje in Nederland, met per jaar ongeveer vier miljoen gasten.

Over precieze bezoekersaantallen van de Winter Efteling, want zo heet het attractiepark van november tot en met januari, wil woordvoerder Koen Sanders niets zeggen.

“De Winter Efteling is ongeveer een kwart van het jaar en wat betreft de bezoekersaantallen klopt dat ook wel ongeveer.”

Toch groeit de concurrentie, zeker rond de feestdagen. De attractieparken Slagharen en Duinrell openen dit jaar voor het eerst de hele kerstvakantie hun deuren. Voor minder bezoekers is de Efteling nog niet bang. “Je ziet bijvoorbeeld dat mensen twee keer per jaar komen, een keer in de zomer en een keer in de winter,” zegt Sanders.

“De sfeer in de Winter Efteling is anders, het is gewoon een heel ander park.”

3. Het huisjespark

Eind 2009 opende de Efteling het vakantiepark Bosrijk met ongeveer tweehonderd accommodaties. “Bosrijk is vaak goed gevuld en dat vormt al een mooie basis om het park elke dag open te houden”, vertelt Sanders. In de twee jaar na de opening van Bosrijk heeft de Efteling de winst wel zien halveren, daarna stabiliseert dit. De omzet neemt wel toe.

Met een vakantiepark is de Efteling natuurlijk niet uniek. Toch zijn de vakantiegangers anders dan in bijvoorbeeld het vakantiepark van Duinrell, legt Duinrell-woordvoerder Peter Wijnen uit.

“De Efteling is groter en trekt een veel groter publiek.”

Het attractiepark Duinrell moet het vooral hebben van mensen uit de regio en vakantieparkbezoekers. En die vakantiegangers komen niet alleen voor het attractiepark, maar trekken er ook in de regio op uit. “Wij zien de Efteling dan ook niet echt als concurrent”, vertelt Wijnen.

“De Efteling is een van de mooiste attractieparken ter wereld, zo niet de mooiste.”