2Doc: Ver van Daan

None

NPO 2, 22.50-23.55u.

In deze documentaire van Rogier Timmerman onderzoekt een zoon hoe zijn vader manisch depressief werd. In de jeugd van Roderik Schaepman leidt de bipolaire stoornis van zijn vader Daan tot een echtscheiding van zijn ouders.

Tijdens een manische fase maakt vader Daan alles kapot wat hij samen met zijn gezin heeft opgebouwd. Niemand in de omgeving van het gezin begrijpt er iets van. Na een korte opname in een kliniek gaat Daan zwerven en verdwijnt hij uit het leven van zijn gezin. Jaren

later duikt hij weer op, maar het heftige verleden blijft onbesproken. Roderik lijkt de enige te zijn die dit opvalt. Hij vraagt zich af waarom er niet gepraat kan worden. Roderik was negen jaar oud toen zijn vader de aanval kreeg en verlangt terug naar het warme gezin van voor de tijd dat zijn vader ziek werd. Lukt het hem om de familie dichter bij elkaar te brengen door de ziekte van zijn vader bespreekbaar te maken? Met zijn onderzoek hoopt hij daarnaast meer te weten te komen over de invloed van de ziekte van zijn vader op zijn eigen leven. Een bipolaire stoornis is namelijk erfelijk. Sinds hij zelf vader is, realiseert Roderik zich dat ook hij de kans loopt om manisch depressief te worden.