Dit schrijven andere media vandaag

Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Geldautomaten steeds leger door actie Brink’s

Door de stakingsactie van Brink´s Nederland is bijna een vijfde van alle geldautomaten van de Rabobank leeg, schrijft Z24. Het personeel van de geldtransporteur staakt omdat het bedrijf wil reorganiseren.

Niet alleen de Rabobank wordt getroffen met 415 lege geldautomaten (op een totaal van 2300). Ook de SNS Bank laat weten dat er twintig van de 540 automaten leeg zijn en ABN Amro stelt het eigen aantal vast op zeven van de 1600. De aantallen lege flappentappen neemt vandaag toe, laat een woordvoerder van FNV en CNV weten aan Z24. De staking gaat namelijk door. Maar volgens hem hoeven consumenten nog niet te vrezen voor een tekort aan contact geld in Nederland:

“De kritische grens van het aantal automaten dat buiten gebruik raakt, zal dinsdag nog niet worden bereikt”.

Mogelijk wordt de stakingsactie van Brink’s vandaag beëindigd door de voorzieningenrechter in Utrecht. Die doet vandaag een uitspraak in een kort geding aangespannen door de directie van het bedrijf tegen FNV en CNV.

Russische miljardair landt in Nederland

Alexey Mordasjov is op zoek naar goud in Nederland, meldt de Telegraaf. De Russische miljardair uit de kring van president Vladimir Poetin probeert vanuit een bedrijfspand in Amsterdam-Zuidoost zijn activiteiten in het edelmetaal uit te breiden.

Volgens de krant komt dat vanwege grote verliezen die Mordasjov de afgelopen kwartalen leed. Zijn bedrijf, Nordgold NV, verloor 80 procent van de marktwaarde door de dalende goudprijs en ook de sancties tegen Moskou troffen de miljardair en zijn imperium OAO Severstal hard. Om zijn activiteiten te versterken verkoopt Mordasjov 25 procent van de aandelen van zijn bedrijf op de Londense beurs. Dat zal volgens de Telegraaf een miljard dollar opleveren.

Eindhoven Airport moet groeien

Eindhoven Airport bereikt binnenkort zijn geluidsgrens, meldt de Volkskrant. In 2015 verwacht het vliegveld het maximaal toegestane aantal landingen en starten te behalen en te overschrijden.

Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit de jaarcijfers die Eindhoven Airport gisteren bekend maakte. Het vliegveld groeide de afgelopen jaren exponentieel. Het aantal passagiers nam het afgelopen jaar met 16 procent toe naar een kleine vier miljoen en het vliegverkeer groeide ook 19 procent.

Schiphol, dat 51 procent van de aandelen in het Eindhovense vliegveld bezit, wil dat deze percentages alleen maar toenemen. Het vliegveld in Amsterdam wil vluchten via de Noord-Brabantse stad laten omleiden om zelf niet in zijn groei beperkt te worden. Maar dan moeten buurtbewoners en gemeente Eindhoven nieuwe afspraken maken over de hoeveelheid geluid die Eindhoven Airport mag maken. De vraag is of zij trek hebben in nog meer overvliegende vliegtuigen.

    • Hans Klis