Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Couppoging Gambia terwijl president in buitenland verblijft

Een archieffoto uit 2011 van een verkiezingsposter van president Yanya Jammeh in de hoofdstad Banjul van Gambia.
Een archieffoto uit 2011 van een verkiezingsposter van president Yanya Jammeh in de hoofdstad Banjul van Gambia. Foto AFP/Seyllou

In de hoofdstad Banjul van Gambia is vanochtend een vuurgevecht ontstaan bij het presidentiële paleis. Volgens persbureau AFP gaat het om soldaten van de presidentiële garde die mogelijk een coup willen plegen, terwijl president Yahya Jammeh momenteel in Frankrijk zou verblijven.

Volgens legerbronnen zouden de coupplegers, die hun aanval rond 03.00 uur ‘s ochtends begonnen, zijn teruggedrongen en heeft het leger de situatie onder controle, meldt AFP. Een militaire bron zei dat het ging om personen “die het regime omver wilden werpen.” Volgens de lokale nieuwssite Jollof News zou de aanval zijn geleid door de vroegere Gambiaanse legerleider Lamin Sanneh, die gewond raakte bij de aanval. Vier van zijn aanhangers kwamen om.

NRC-journalist Eva de Valk is op vakantie in Gambia.

Twitter avatar evadevalk Eva de Valk Gek hoor, ben om 23u aangekomen in Banjul, 2u later zijn gevechten losgebarsten. “Between 4 and 5 people were killed” http://t.co/XAervccgcn
Twitter avatar evadevalk Eva de Valk Vannacht vielen vier doden (militairen), Banjul is afgesloten. Ik zit 30 km verderop in een hotel, alles rustig hier

Banjul afgesloten

De hoofdstad is afgesloten door patrouillerende legereenheden die burgers vertellen thuis te blijven. De enige brug richting het centrum van de stad is geblokkeerd. Ook zijn de staatstelevisie en -radio enkele uren geheel uit de lucht geweest. Sinds 11.00 uur vanochtend worden weer de gebruikelijke programma’s afgespeeld, zonder melding van de schietpartij.

Twitter avatar MakaloMansa Sulayman Makalo #Gambia capital Banjul in complete lock-down-only soldiers are allowed to in or out

Op Facebook is een reactie geplaatst op een pagina die aan president Jammeh toegeschreven wordt.

Repressief

President Jammeh van het West-Afrikaanse land kwam in 1994 zelf aan de macht dankzij een staatsgreep. Hij regeert het land sindsdien met ijzeren hand en is repressief tegen politiek andersdenkenden, journalisten, homo’s en lesbiennes.

Gambia, volledig omsloten door Senegal, is een populaire toeristenbestemming. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels een negatief reisadvies afgegeven voor de hoofdstad Banjul. Rond de kuststrook Senegambia - populair onder toeristen - is het volgens het ministerie rustig.

Lees hier meer over Yanya Jammeh, dictator/sjeik/sjamaan voor alle Gambianen (€).