China blokkeert e-maildienst van Amerikaans concern

Gmail, de e-maildienst van Google, is volgens het Amerikaanse concern geblokkeerd door de Chinese overheid. Sinds vrijdag zou het niet meer mogelijk zijn om Gmail in China te gebruiken.

Google heeft een grafiekje gepubliceerd, waarin duidelijk te zien is dat het online verkeer vanuit China opeens stokte. „We hebben het gecheckt en er is aan onze kant technisch gezien niets mis”, liet Google weten in een verklaring.

Sinds juni zijn er in China al problemen met diverse diensten van Google. Gmail was tot nu toe echter wel via een omweg te gebruiken, bijvoorbeeld via een telefoon of Microsoft Outlook. Nu kan ook dat niet meer.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen persbureau Reuters niets te weten van een blokkade. „China heeft buitenlandse investeerders die hier zaken doen altijd verwelkomd en geholpen.” Google verkocht in het derde kwartaal voor 260 miljoen dollar aan advertenties in China.

In 2010 week Google uit naar Hongkong, omdat het bedrijf niet akkoord wilde gaan met Chinese censuur. In Hongkong wordt internet niet gecensureerd, maar de Google-verbindingen naar het vasteland van China worden vaak geblokkeerd of vertraagd.

Facebook, Twitter en YouTube worden al langer geblokkeerd in China. Ook websites van mensenrechtenorganisaties zijn niet te bezoeken. De nieuwssites van The New York Times en financieel persbureau Bloomberg zijn al sinds 2012 geblokkeerd.