Barcelona mag definitief een jaar geen spelers kopen

Luis Suárez viert een doelpunt in de wedstrijd tegen Cordoba van vorige week. Doordat de straf van Barcelona door het beroep werd uitgesteld, kon de spits deze zomer toch worden gehaald.
Luis Suárez viert een doelpunt in de wedstrijd tegen Cordoba van vorige week. Doordat de straf van Barcelona door het beroep werd uitgesteld, kon de spits deze zomer toch worden gehaald. Foto EPA / Alejandro Garcia

FC Barcelona mag volgend jaar definitief geen nieuwe spelers kopen, omdat de club de regels heeft overtreden bij het aantrekken van minderjarige spelers. Tot dat oordeel kwam het internationaal sporttribunaal CAS vandaag. Door de beslissing heeft Barcelona tot 1 januari 2016 geen toegang tot de transfermarkt.

De voetbalclub uit Spanje kreeg dezelfde straf dit voorjaar al opgelegd door de wereldvoetbalbond FIFA, maar ging daar toen tegen in beroep. Daardoor kon Barcelona in de zomerstop nog nieuwe spelers aantrekken. In totaal werd zo’n 180 miljoen euro uitgegeven aan onder andere Luis Suárez. Thomas Vermaelen en Ivan Rakitic.

Geen beroep meer mogelijk

Nadat Barcelona ook in tweede instantie ongelijk kreeg van de FIFA, stapte de Spaanse kampioen van 2013 naar het CAS. Die ging echter mee in het vonnis van de mondiale voetbalbond. Tegen de uitspraak van het internationaal sporttribunaal in Lausanne is echter geen beroep meer mogelijk. Daardoor moet Barcelona zich nu bij de maatregel neerleggen.

    • Joost Pijpker