AirAsia-topman Tony Fernandes is de Aziatische Richard Branson

AFP

Nog nooit stortte een vliegtuig van de populaire vliegtuigmaatschappij AirAsia neer. Maar dit weekend verdween QZ8501 boven de wateren van Indonesië van de radar. De Maleisische topman Tony Fernandes twittert nogal veel, ook nu. Een profiel in 19 van zijn (ruim 19.000) tweets.

Rond de ramp

De 50-jarige Fernandes laat zich voor het eerst uit over het verdwenen vliegtuig door een retweet van een officiële mededeling van AirAsia.

Het is even stil. En dan is Fernandes er weer. Hij spreekt moed in.

Hij motiveert.

Hij complimenteert.

Hij laat zien dat hij trots is.

En hij toont medeleven.

Anthony Francis ‘Tony’ Fernandes (ruim 930.000 volgers) gaat in ieder geval heel anders met de ramp om dan Malaysia Airlines ten tijde van de verdwijning van MH370. Toen overheerste de stilte.

Richard Branson

Maar goed, Fernandes is ook niet zomaar iemand. Gezien zijn hoofdrol als zakenicoon in de Aziatische versie van The Apprentice, zou je hem de lokale Donald Trump kunnen noemen.

Maar de Aziatische Richard Branson klinkt logischer. Net zoals Branson bouwde hij een succesvolle luchtvaartmaatschappij op die de gevestigde orde omver blies. Fernandez veranderde AirAsia van een verlieslijdende luchtvaartmaatschappij met 2 toestellen in een van de succesvolste low-budget-carriers ter wereld met zo’n 160 vliegtuigen en 43 miljoen passagiers (KLM vervoerde er ruim 20 miljoen).

AirAsia kocht hij in 2001 na 11 september voor nog geen euro van de Maleisische overheid. Tot op de dag van vandaag is hij nogal kritisch op staatsluchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines.

Fernandes werkte ooit kort bij Virgin als accountant en is al enige tijd vrienden met Branson. In 2010 sloten ze een weddenschap. De verliezer loste die weddenschap vorig jaar in.

De een moest stewardess spelen op een vlucht van de ander.

De weddenschap ging over wiens Formule 1-team het hoogst zou eindigen in het constructeurskampioenschap. Ja, Fernandes had tot voor kort ook een Formule 1-team: Caterham Team Lotus.

Fernandes verkocht het team (waar Christiaan Albers voor reed)  deze zomer definitief.

Het imperium

Het is overigens niet de enige overeenkomst met Branson. Die heeft zijn Virgin-imperium (rood logo, witte letters) waar allerlei verschillende bedrijven onder vallen. Fernandez heeft Tune (rood logo, witte letters). Bij Tune hoort onder meer een radiozender.

En een verzekeringsmaatschappij.

En bij Tune hoort ook een mobiele provider en een grote hotelketen (Tune Hotels zit in 8 landen).

Maar dat is niet alles. Fernandez heeft ook zijn eigen energy drink.

Forbes schat zijn vermogen op zo’n 650 miljoen dollar. Fernandes is een van de succesvolste zakenmannen van Zuidoost-Azië. Hij heeft zoveel prijzen gewonnen dat hij ze tegenwoordig niet eens ophaalt.

Hij is dan ook close met veel Aziatische beroemdheden (hier dj en producer Jason Lo met ‘zijn’ meisjes)

En Fernandes twittert dus nogal graag. Over alles. Maar vooral over zijn voetbalclub QPR die hij in 2011 kocht van Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Ook fans van de Premier League-club retweet hij geregeld.