Navalny krijgt voorwaardelijke celstraf, zijn broer 3,5 jaar

De Russische anti-corruptieblogger Alexei Navalny is schuldig aan het stelen van geld, maar hoeft voor dat vergrijp niet de gevangenis in. Navalny krijg een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar. Zijn broer Oleg moet daarentegen wel voor 3,5 jaar de cel in.

De Russische Alexej Navalny met zijn vrouw Julia in de rechtbank.
De Russische Alexej Navalny met zijn vrouw Julia in de rechtbank. Foto EPA / Juri Kochetkov

De Russische anti-corruptieblogger Aleksej Navalny is schuldig bevonden aan het stelen van geld, maar hoeft voor dat vergrijp niet de gevangenis in. Navalny krijg een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar, zo oordeelde de rechtbank in Moskou vanmorgen. Zijn broer Oleg moet daarentegen wel voor 3,5 jaar de cel in.

De straf van Aleksej Navalny valt daarmee veel lager uit dan de aanklager had geëist, meldt ANP. Voor de diefstal had de 38-jarige politicus en activist namelijk tot tien jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Navalny werd ervan beschuldigd dat hij tussen 2008 en 2012 omgerekend 440.000 euro verduisterde van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher.

Twitter avatar BBCSteveR Steve Rosenberg Navalny brothers in court: the verdict is being read http://t.co/nUKQMJiSsI

Massale betogingen

Navalny zelf denkt echter dat hij vooral terechtstaat vanwege zijn politieke standpunten. Door deze rechtszaak - en de straf die zijn broer Oleg nu krijgt - wordt zijn familie in zekere zin gegijzeld, zo zei hij onlangs. Navalny heeft massale betogingen geleid tegen corruptie in Rusland en het beleid van president Vladimir Poetin.

Twitter avatar yaffaesque Joshua Yaffa In new level of absurdity and cruelty for Russian justice system, @navalny gets suspended sentence while his brother will be sent to prison.
Twitter avatar BBCSteveR Steve Rosenberg Alexei Navalny had said before he thinks his family is being held hostage. He’s convinced of that now. His brother sent to jail.

Na de uitspraak zei Navalny daarover het volgende tegen de rechter, zo meldt AP:

“Schaamt u zich niet voor wat u doet? Waarom zetten jullie hem [Oleg, red.] in de cel? Om mij nog harder aan te pakken?”

Protesten voorkomen

De uitspraak in de zaak tegen Navalny was aanvankelijk gepland voor halverwege volgende maand, maar werd plotseling vervroegd naar vandaag. Critici denken dat dit werd gedaan om massale protesten te voorkomen, aangezien Rusland zich nu opmaakt voor de jaarwisseling en het Russisch-orthodoxe kerstfeest.

Voor een aangekondigde demonstratie hadden 30.000 mensen zich via Facebook aangemeld, zegt NRC-correspondent Steven Derix vanuit Moskou. Het Kremlin heeft de website vervolgens laten blokkeren, maar de boodschap verspreidde zich alsnog via sociale media.

“Het leek er dus op dat er een groot protest zou komen. Als je ervan uitgaat dat de uitspraak politiek geladen is, kun je zeggen dat Poetin dat wilde voorkomen. Het lijkt erop dat Poetin Navalny wil aanpakken, maar niet te hard wil doorbijten: hij is bang voor de reacties van de straat. Desondanks gaat het protest vanavond gewoon door.”

Navalny staat onder huisarrest totdat zijn straf in werking treedt. Wanneer dat precies is, is nog onduidelijk.

Lees vandaag meer in NRC Handelsblad.