2014 was rampjaar voor Maleisië

Met vlucht QZ8501 hebben Maleisiërs er weer een tragedie bij. Het is de derde vliegramp binnen een jaar voor het land. En dan zijn er ook nog grote overstromingen.

Foto Reuters

„We zijn vervloekt.” Dat zei Subramaniam Gurusamy, een inwoner van Maleisië, tegen persbureau AFP na de verdwijning van vlucht QZ8501 zondag. Het toestel van Indonesia AirAsia, een dochtermaatschappij van de Maleisische prijsvechter AirAsia, stortte in de Javazee, onderweg van Soerabaja, Indonesië, naar Singapore. Gevreesd wordt dat alle 162 inzittenden zijn omgekomen. De eerste brokstukken en lichamen zijn gevonden.

De reactie van Gurusamy is meer te horen in Maleisië. Het land kijkt terug op een rampjaar. De drie grootste vliegrampen van 2014 komen allemaal op het conto van de enige twee vliegtuigmaatschappijen van het Zuidoost-Aziatische land: Malaysia Airlines, tot voor kort de nationale trots, en de jongere concurrent AirAsia.

Op 8 maart verdween vlucht MH370 van Malaysia Airlines met 239 passagiers aan boord. Het toestel, dat onderweg was van Kuala Lumpur naar Beijing, is nog altijd niet gevonden. Op 17 juli werd vlucht MH17 uit de lucht geschoten vanuit rebellengebied in het oosten van Oekraïne. Alle 298 passagiers en bemanningsleden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.

Het neerstorten van vlucht QZ8501, waarschijnlijk door slecht weer, komt op een moment dat Maleisië al in crisistoestand was. Door de ergste overstromingen in decennia zijn tijdens de Kerstdagen minstens tien mensen overleden en raakten ruim 160.000 Maleisiërs ontheemd.

„Waarom moet dit land zoveel ontberingen lijden?” vroeg Gurusamy zich dan ook af. Zijn zoon Puspanathan was aan boord van vlucht MH370, net als 49 andere Maleisiërs. „Het is erg pijnlijk als de rampen blijven neerdalen. Is het een vloek?”

De nieuwste ramp versterkt de emoties over de tragedies van dit jaar. „Moge God mijn land komen helpen: overstromingen, verdwijning van MH370, de MH17 neergeschoten, nog steeds geen contact met de QZ8501, we hopen en bidden”, schreef de Maleisische Kalisa Angah op Facebook, voordat het toestel gevonden was.

De regering in Kuala Lumpur probeert ondertussen te benadrukken dat het gaat om een Indonesische ramp. „Het vliegtuig staat geregistreerd in Indonesië, de ramp heeft plaatsgevonden in Indonesië”, zei minister van transport Liow Tiong Lai.

Dat neemt in Maleisië de vrees niet weg voor negatieve gevolgen voor de luchtvaartsector van het land. Het aantal passagiers van Malaysia Airlines daalde in het kwartaal van juli tot en met september met 14 procent. Staatshulp is nodig.

Toch is er vertrouwen dat AirAsia de ramp zal doorstaan. De prijsvechter richt zich op korte, goedkope vluchten tussen de steden van opkomend Azië. „Vliegen met AirAsia is een kwestie van geld”, zei de 22-jarige Maleisische rechtenstudent Derek Kok gisteren tegen Reuters. „Het is de goedkoopste optie en dat blijft zo.”