Zuid-Korea wil met Noord-Korea praten over herenigen families

De Zuid-Koreaanse minister van Hereniging presenteert het regeringsbeleid ten opzichte van Noord-Korea, in augustus vorig jaar.
De Zuid-Koreaanse minister van Hereniging presenteert het regeringsbeleid ten opzichte van Noord-Korea, in augustus vorig jaar. Foto EPA / YNA South Korea

Zuid-Korea wil volgende maand in gesprek met de Noord-Koreaanse regering van Kim Jong-un over een “reeks onderwerpen”. Het land hoopt onder meer te kunnen praten over het herenigen van families die van elkaar werden gescheiden tijdens de Koreaanse oorlog, ruim 60 jaar geleden. Dat liet de Zuid-Koreaanse minister van Hereniging vandaag weten.

Seoel heeft een uitnodiging voor een gesprek, dat in januari moet plaatsvinden, per fax naar het buurland gestuurd, zo meldt ANP. Dat bericht is volgens de minister ontvangen, maar de regering in Pyongyang heeft nog niet op het verzoek gereageerd. De bewindsman zei daarover:

“Het Zuiden en het Noorden zullen elkaar moeten ontmoeten en manieren moeten bespreken voor een vredige hereniging.”

Eerdere toenadering werd afgewezen

Of de Noord-Koreanen op het verzoek ingaan, is overigens nog maar de vraag. Een eerdere, recente poging tot toenadering werd door de Noord-Koreaanse regering weggezet als een plan om het bewind in Pyongyang af te zetten en het land te onderwerpen aan een Zuid-Koreaans systeem.

Noord- en Zuid-Korea liggen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog overhoop, toen Korea werd gesplitst in een noordelijk en zuidelijk deel. Tussen 1950 en 1953 vochten beide landen een oorlog uit, die meer dan drie miljoen mensen het leven koste. Het conflict eindigde met een wapenstilstand, maar een officieel vredesverdrag werd nooit getekend.

    • Joost Pijpker