Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zoektocht naar toestel AirAsia hervat - mogelijk op zeebodem

De zoektocht naar het verdwenen toestel van AirAsia is vanmorgen hervat. De reddingsteams vermoeden dat het vliegtuig op de zeebodem ligt.
De zoektocht naar het verdwenen toestel van AirAsia is vanmorgen hervat. De reddingsteams vermoeden dat het vliegtuig op de zeebodem ligt. Foto EPA / Francis R. Malasig

Het verdwenen vliegtuig van AirAsia ligt waarschijnlijk op de bodem van de Javazee. Dat is volgens de man die de zoektocht naar het toestel leidt althans de meest waarschijnlijke conclusie, op basis van wat nu bekend is. De zoektocht naar het toestel, dat gisteren plots van de radar verdween, gaat vandaag verder.

Het hoofd van het Indonesische reddingsdienst, Henry Bambang Soelistyo, zei daarover op een persconferentie:

“Op basis van de coördinaten die we nu hebben, is de conclusie dat een eventuele crash in zee heeft plaatsgevonden. De hypothese is dat het vliegtuig op de bodem van de zee ligt.”

Bij de zoektocht naar het toestel - waar 162 mensen aan boord zaten - zijn onder meer 12 marineschepen, 5 vliegtuigen en 3 helikopters ingezet. Gisteren ondervonden de reddingsteams veel hinder van hevige regenbuien, maar vandaag zijn de zoekomstandigheden volgens persbureau AP beter.

Vlucht QZ8501 van AirAsia was op weg van het Indonesische Surabaya naar Singapore. Het toestel had daar rond 8.30 uur lokale tijd moeten aankomen, maar verdween een uur eerder van de radar. Even daarvoor hadden de piloten nog contact gehad met de luchtverkeersleiding, omdat ze hoger wilden vliegen vanwege het slechte weer.

Aan boord van het vliegtuig zaten 155 passagiers, waarvan 149 Indonesiërs, 3 Zuid-Koreanen, een Singaporees, een Fransman en een Maleisiër. Ook waren er vijf bemanningsleden en twee piloten, waarvan een Frans is.

Lees ook “Het aantal vliegtuigdoden is nu bijna vier keer zo hoog als vorig jaar” op NRC Q.