Driemaal daags verplicht piekeren houdt mensen in leven

Mensen die zelfmoord plegen, willen helemaal niet dood. Dat zegt hoogleraar psychologie Ad Kerkhof van de Vrije Universiteit in Amsterdam vandaag in een interview met deze krant.

Het is volgens Kerkhof een hardnekkig misverstand dat mensen die een poging doen zichzelf om het leven te brengen een expliciete doodswens hebben. De gedachte aan zelfmoord is een vorm zelfbescherming, zegt hij: „Ze willen stoppen met denken en voelen, ze willen zichzelf beschermen tegen de kwellende gedachten die ze de hele dag door hebben. De dood is slechts een middel om dat te bereiken.”

Het baart Kerkhof zorgen dat het aantal Nederlanders dat een einde aan zijn leven maakt stijgt. In 2012 waren het er 1.753, in 2013 1.854 en dit jaar waarschijnlijk 2.000. „We zitten middenin een ramp en we doen er niet genoeg aan”, zegt Kerkhof stellig.

De belangrijkste oorzaak van de stijging in het aantal zelfdodingen is de economische crisis. Maar er is wel wat tegen te doen, zegt Kerkhof. Drie keer per dag verplicht een kwartier piekeren kan mensen verlossen van hun dwangmatige gedachten, zegt Kerkhof, die een zelfhulpboek schreef. Met mensen praten over hun sombere gedachten, kan ook helpen. „Het haalt mensen uit hun isolement. Een luisterend oor is het belangrijkste preventieve middel.”