Opinie

Youp van ’t Hek praat tegen zichzelf

Woensdag is de oudejaarsconference van de cabaretier op tv te zien. Voor de gelegenheid interviewt hij zichzelf

None

Moeilijk om uzelf te interviewen?

„Absoluut niet. Ben mijn leven lang de hele dag met mezelf in gesprek. En ’s nachts vaak ook.”

Waarover?

„Over alles. Leven, dood, liefde, werk, kinderen, ouders, familie, vrienden, wereld, toekomst, verleden, oorlog, vrede, politiek, ruzie, jaloezie, gunnen, feestelijke vreugde, diep verdriet en zo zou ik nog wel een paar pagina’s door kunnen gaan.”

Dat resulteert in?

„Theaterprogramma’s, columns, simpele conferences, kleine liedjes, rare gesprekken, overmatig drankgebruik, langdurige geheelonthouding, stevige wandelingen in mijn eentje, vrolijke vakanties met mijn vrouw en zo zou ik nog wel een paar kranten door kunnen gaan.”

2014 een zwaar jaar?

„Voor veel mensen wel. Voor mij niet. Ik ben de toeschouwer langs de lijn. Speel amper mee. Schop hooguit de bal af en toe terug in het veld.”

In uw een oudejaarsconference pakt u een twitteraar aan. Doet u dat omdat de man niet enthousiast over u is?

„Nee joh, een paar miljoen mensen in dit land zijn niet enthousiast over mij en laten mij dat regelmatig weten. Dat is meestal wederzijds. Deze meneer deed dat wekelijks en daardoor wekte hij op een verloren zaterdag mijn interesse. Dus ging ik eens lezen wat hij zelf zoal de wereld in twitterde. Toen zag ik dat hij al drie jaar lang tachtig tweets per dag afscheidde. Dat zijn er meer dan 90.000 in de drie jaar dat hij twittert.Wat een eenzaamheid.

„Ik pak hem niet terug, maar geef hem als voorbeeld van hoe raar sommige mensen doen. Deze meneer is psycholoog en ook nog hulpverlener. Ik noem tijdens de try-outs zijn echte naam, maar misschien geef ik hem op tv een pseudoniem en noem ik hem @micheldebruijn. Hij heeft inmiddels zijn Twitteraccount afgeschermd. Had de sneuneus misschien iets eerder moeten doen.”

Het gaat u dus meer om het maatschappelijk verschijnsel?

„Precies. Niks meer, niks minder. Aandoenlijke types. En ik heb erg met zijn vrouw en kinderen te doen.”

Wat was zijn leukste tweet?

„‘Er is weinig mis met mij!’ Dat schreef hij in grote tevredenheid en zonder een zweem van ironie.”

Is er met u veel mis?

„Heel veel zelfs. En dat bevalt prima. En dat vinden mijn vrienden ook. Met mijn vrienden is trouwens ook van alles mis.”

Heeft u veel vrienden?

„Ja, een aantal hele goede vrienden zelfs. En al heel lang. Die vriendschappen gaan terug tot diep in mijn jeugd. En er zijn er in de loop van mijn leven wat bijgekomen. Vriendschappen die ontstaan zijn op het schoolplein van mijn kinderen. Dus die duren ook meer dan twintig jaar. Ik heb trouwens meer vriendinnen dan vrienden.”

Ik las iets over een documentaire over u. Een reallifesoap?

„Nee, hoor, Pamela Sturhoofd vroeg of ze mij een jaar met een camera mocht volgen omdat het voor mij best een gedenkwaardige periode was. Zestig geworden, mijn tweehonderdste voorstelling in Carré, weer een oudejaarsconference…”

Zien we u gezellig Kerst vieren met de Van ’t Hekjes?

„Nee hoor, het gaat over mijn werk. En mijn vrouw en kinderen komen aan het woord. Plus een paar anderen uit mijn periferie. Ik heb de docu nog niet gezien en de avond van de uitzending sta ik in Groningen op het toneel. Na 1 januari zal ik er eens goed voor gaan zitten. Ben benieuwd. Misschien leidt het tot een echtscheiding. Of onterf ik het hele zootje. En geef ik al mijn geld aan @micheldebruijn. Als schadevergoeding.”

U dreigde als columnist bij NRC te vertrekken als de krant door de Telegraaf zou worden ingelijfd? Was dat serieus?

„Bloedserieus. Ik wil niet op dezelfde loonlijst als Evert Santegoeds. In mijn korte aardse bestaan is dat een van mijn weinige principes.”

Bent u gelukkig bij de krant?

„Ja, in al die jaren zijn al mijn lettergrepen zonder een probleem afgedrukt. Eén keer heeft de eindredactie mij een vraagteken achter een naam aangeraden. Ik noemde een bepaalde politicus een oplichter. Als het een proces was geworden zou ik het namelijk verliezen. Daar heb ik toen mee ingestemd. Later had ik daar spijt van. Zo’n procesis namelijk ook wel weer vermakelijk.

„Achter Henk Krol zet ik geen vraagtekens. Dat is een ordinaire laaienlichter. Ik hebpost van oud-medewerkers van de Gaykrant binnen. Verbijsterend proza. Dus neem van mij aan: Henk is een oplichter met een uitroepteken. Hij is kandidaat nummer één voor de Jos van Rey-trofee.

Zijn politieke kompaan Jan Nagel denkt daar anders over.

„Mijn grote voorbeeld Jan Blokker, jarenlang de beste columnist van Nederland, schreef ooit: ‘Waar Jan Nagel gelopen heeft kan geen gras meer groeien!’”

Om waarover te praten?

„De gezondheidszorg in Noord-Korea.”

Wanneer stopt u?

„Als het publiek niet meer komt.”

Ziet u daar tegen op?

„Mijn grootste angst is de verveling. Dat ik dan op een dag tegen mijn vrouw moet bekennen dat ik in drie jaar meer dan 90.000 tweets heb verzonden!”