Wüst sluit wonderjaar 2014 af met titel

Bij de vrouwen was het schaatsen in de breedte van hoger niveau dan ooit. Maar Ireen Wüst stak weer ver boven de concurrentie uit.

Ireen Wüst Foto ANP

Zomaar een donderdagavond in december, en ineens was de telefoon van Ireen Wüst „ontploft”. Wat bleek? Persbureau Reuters had de schaatsster uit Nederland uitgeroepen tot internationaal sportvrouw van het jaar. Naast de Ierse topgolfer Rory McIlroy als beste sportman en de voetballers van wereldkampioen Duitsland als beste team. Ze had nota bene niemand minder dan de Amerikaanse tennisster Serena Williams verslagen. „In Amerika kiezen dus mensen tussen Ireen Wüst en Serena Williams”, vertelde ze gisteren in Thialf, nadat ze voor de vijfde keer de nationale allroundtitel had gewonnen. Ze had er maar wat om gelachen met haar moeder. Wüst voor Williams, was dat wat.

En de volgende ochtend om negen uur stond de Europees, wereld- en olympisch kampioen gewoon weer in de vrieskist van Thialf. Ze trainde dat de stukken eraf vlogen. Met de rest van de ploeg wat rondjes ‘duur’ in het kielzog van haar afgetrainde trainers Gianni Romme en Marianne Timmer. Of in haar eentje, een paar knalharde tempo’s. Voelde ze zich „een beetje ziekig”, na de wereldbekerwedstrijden van het weekeinde ervoor in Heerenveen? Keihard werken als remedie, niemand kent het recept beter dan zij. En na afloop met wat (oud-) ploeggenotes ‘bakkie doen’ in de kantine, lachen om de onverwachte prijs van die gekke Amerikanen. Om er dit weekeinde bij de NK allround ‘gewoon’ weer ongenaakbaar te staan.

Na drie afstandszeges op 500 (39,17), 3.000 (4.02,27) en 1.500 meter (1.55,44) hoefde Wüst op de afsluitende vijf kilometer niet meer tot het uiterste te gaan om de titel te pakken. Toch reed ze in 7.05,71 (derde) nog een knappe race. „Bij de EK krijg ik ook te maken met Sáblíková”, keek ze alvast vooruit. Dus toch zichzelf maar even testen om te kijken of ze in januari in het Russische Tsjeljabinsk de strijd aan kan met de Tsjechische topstayer. Naast Wüst plaatsten na een spannende strijd haar ploeggenote Jorien Voorhuis (tweede) en voormalig ploeggenote Linda de Vries (derde) zich voor de EK. „De concurrentie was moordend, met elf vrouwen voor drie plekken”, loofde de kampioene. Het Nederlandse vrouwenschaatsen heeft sinds de entree van Wüst in 2006 duidelijk aan niveau gewonnen.

Even had de drievoudig Europees kampioene erover gedacht het EK in Rusland over te slaan, al werden politieke motieven voor een boycot haar naar eigen zeggen „in de mond gelegd”. Nu ze met Voorhuis en haar trainers naar Tsjeljabinsk kan, is de twijfel weg. Daarna staan in haar overvolle agenda het NK sprint, als kwalificatiewedstrijd voor de 1.000 meter bij de WK afstanden en twee wereldbekerwedstrijden. Pas dan volgen de echte hoogtepunten: WK afstanden in februari en WK allround in maart, waar Wüst zichzelf een wereldrecord op de 1.500 meter heeft ‘beloofd’.

Altijd weer een doel, ook na een jaar met Europese en wereldtitel allround, twee keer goud en drie keer zilver in Sotsji, titels voor sportvrouw van het jaar, beste olympische atlete van Sotsji („kippevelmoment”), beste sporter van de wereld. En de nationale titel allround. „2014 ga ik nooit meer evenaren”, besefte ze na het laatste succes van haar wonderjaar.

    • Maarten Scholten