Wijsneuzerige jazzpoëzie

Meer dan op eerdere albums leunt Anthony Joseph met Engines sterk op spoken word. Dat lijkt muzikaal minder interessant – Joseph verraste op eerdere albums juist met catchy refreintjes en herkenbare lijnen – echter met het gedreven Antwerpse collectief Brzzvll (spreek uit Brazzaville) achter hem is dat bezwaar ongegrond. Joseph ontleent zijn verhalende stijl aan de calypsotraditie van zijn geboorteland Trinidad. Zijn vertellingen gaan vaker over de gehele Afrikaanse diaspora, tot aan een wandeling door de zwarte geschiedenis van New York in het up-tempo Conbustible and Frozen.

Ook wie even geen zin heeft in de wat wijsneuzerige poëzie van Joseph heeft veel te genieten op Engines. Dat komt door Brzzvll dat zich profileert als een funk- en jazzcollectief waarbij afrobeat nooit ver weg is. Het album werd in één dag jammen opgenomen. Hoewel het ontbreekt aan aandachtig uitgeschreven ideeën, vertaalt de spoed zich niet in haastwerk.

    • Leendert van der Valk