Bijna 8.000 ebola-doden, ebola-patiënte in Glasgow

Ruim 20.000 mensen hebben het ebolavirus opgelopen en 7.842 zijn er aan overleden. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Glasgow is vandaag een vrouw opgenomen die na onderzoek ook besmet bleek te zijn met het dodelijke virus.

Graven in Freetown voor ebolaslachtoffers.
Graven in Freetown voor ebolaslachtoffers. Reuters / Baz Ratner

Meer dan 20.000 mensen hebben het ebolavirus opgelopen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tot nu toe zijn 7.842 mensen aan de ziekte overleden.

Vandaag werd bekend dat in het grensgebied tussen Liberia en Sierra Leone tientallen mensen met ebola besmet zijn geraakt. Dat is een klap voor Liberia, omdat het land het aantal besmettingen eerder zag stabiliseren. Volgens de onderminister van Volksgezondheid zijn de besmettingen te wijten aan een aantal factoren, zoals lichamen van overledenen die zijn gewassen en mensen die tussen de landen heen en weer reizen. Meer dan een derde van alle besmettingen heeft plaatsgevonden in Sierra Leone. Ebola heeft daarnaast hard toegeslagen in Liberia en Guinee.

Ebola-patiënte in Glasgow

Vandaag werd bekend dat een ziekenhuis in Glasgow een vrouw heeft opgenomen die na onderzoek besmet leek te zijn met het ebolavirus. Ze ligt intussen in quarantaine. De vrouw werkte als vrijwilliger als hulpverlener in Sierra Leone.

Voor de mensen die net als de vrouw vanuit West-Afrika via Casablanca en Londen Heathrow hebben gereisd en zondagavond rond 23.30 uur in Glasgow zijn aangekomen is een noodnummer geopend.

The New York Times heeft de geschiedenis van ebola op een rij gezet in een multimediale longread.