Wet topinkomens is bommetje onder coalitie

Uitstel VVD-ministers verhoogt spanning.

„Buitengewoon nuttig, plezierig en nodig”, noemde minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) het dat de wet die topinkomens in de (semi-)publieke sector verlaagt, per 1 januari zou ingaan. De Eerste Kamer werkte vorige week mee, al stemde coalitiegenoot VVD tegen.

Maar nu weigeren twee VVD-bewindslieden de wet uit te voeren. Het kabinet spreekt niet meer met één mond, concludeert Tweede-Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Hij wilde een spoeddebat, deze week nog, maar daar is geen meerderheid in de Kamer voor.

De PvdA reageert nauwelijks op het affront van de VVD’ers. De Tweede Kamer-fractie, die best wat te klagen heeft, wil het spoeddebat niet. Plasterk – de ‘vader’ van de Wet normering topinkomens – verblijft in het buitenland en wil niet reageren. Vicepremier Lodewijk Asscher was vanochtend in het Radio 1 Journaal laconiek. Hij ziet geen „wraakscenario” van de VVD. „Aan complottheorieën wil ik niet meedoen.”

De kwestie is een nieuwe aanwijzing hoezeer het mis is tussen VVD en PvdA. Eerst al de drie PvdA-senatoren die door een tegenstem tegen de zorgwet voor een bijna-kabinetscrisis zorgden. En nu dus Plasterk, die vorige week SP, GroenLinks, 50Plus en PVV nodig had om dit paradepaardje van zijn partij door de senaat te krijgen.

De voltallige VVD-fractie (16 senatoren) was tégen het voorliggende wetsvoorstel dat regelt dat de salarissen voor in de (semi-)publieke sector verder worden beperkt.

Vervolgens schreven minister Blok (Wonen) en Schippers (Volkgezondheid) aan de Tweede Kamer dat zij uit praktische overwegingen niet in staat zijn om „op een zorgvuldige wijze” al op 1 januari tot uitvoering van de verlaagde salarisnorm te komen in de twee omvangrijke sectoren waarvoor zij verantwoordelijk zijn: de woningscorporaties en de zorg. Zij willen een overgangstermijn van een jaar.

Opvallend genoeg meldde een derde minister, Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) een dag later dat de nieuwe norm voor topfunctionarissen in het onderwijs wél mogelijk is, met uitzondering van het wetenschappelijk onderwijs, omdat bijvoorbeeld hoogleraren in academische ziekenhuizen aan de zorgsector verbonden zijn.

Tweede Kamer-lid Gert-Jan Seger van ‘constructieve’ oppositiepartij ChristenUnie gelooft de praktische overweging van de VVD om tegen deze „glasharde afspraak” van het regeerakkoord te stemmen niet.

„Ik kan me voorstellen dat de VVD zich na de clash over de zorgwet vrijer voelt om tegen te stemmen.” Hij zegt: „De conflicten stapelen zich wel snel op zo. Het is wachten op de volgende bananenschil.”

    • Philip de Witt Wijnen