Weer brand bij Zweedse moskee, vermoedelijk aangestoken

Voor de tweede keer in een paar dagen tijd is in Zweden bij een moskee brand uitgebroken. De politie gaat ervan uit dat het gaat om brandstichting, schrijft persbureau Reuters op basis van lokale media.

De recherche doet onderzoek bij de moskee in Eskilstuna, afgelopen vrijdag. Foto EPA / Pontus Stenberg

Voor de tweede keer in vier dagen tijd is in Zweden bij een moskee brand uitgebroken. De politie gaat ervan uit dat het gaat om brandstichting, schrijft persbureau Reuters op basis van lokale media.

De brand die vanochtend woedde bij een moskee in de zuidelijke stad Eslöv is inmiddels geblust. Niemand raakte gewond. Bij de eerdere brand, op Eerste Kerstdag in een moskee in Eskilstuna, raakten vijf mensen gewond. In het pand waren zo’n vijftien tot twintig mensen aanwezig toen de brand uitbrak. Een andere moskee in dezelfde stad werd een paar uur eerder al beschadigd.

Politieke crisis

In Zweden wordt een fel debat gevoerd over immigratie. De in populariteit toenemende rechtse partij Zweden-Democraten wil het aantal asielzoekers met 90 procent terugdringen. Andere partijen, alsook de centrumlinkse coalitie van premier Stefan Löfven, willen het liberale beleid van Zweden behouden.

Begin deze maand leidde de politieke crisis tot de val van het Zweedse kabinet. De minderheidscoalitie van Löfven was toen net 62 dagen aan de macht; het was de eerste keer in 58 jaar dat een regering vroegtijdig viel.

De verkiezingen die Löfven vervolgens uitschreef zijn dit weekend echter weer afgeblazen. De minderheidsregering heeft gesprekken gevoerd met de centrumrechtse oppositiepartijen en afgesproken samen te werken.

Lees verder in NRC Handelsblad: Nu is zelfs Zweden politiek instabiel (€), over de opkomst van de anti-immigratiepartij.

    • Laura Klompenhouwer