Noord-Korea beschuldigt VS van uitval internet

In het weekeinde dat Sony Pictures alsnog de omstreden film The Interview uitbracht, werden verschillende webaanvallen uitgevoerd op Noord-Korea en de netwerken van Sony en Microsoft.

In de film wordt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op de hak genomen. De VS denken dat Noord-Korea betrokken is bij een computerinbraak bij Sony, om de film te blokkeren.

Noord-Korea ontkent en beschuldigt nu de VS van webaanvallen. Zaterdag lag het Noord-Koreaanse web ruim 9 uur plat. Een paar dagen eerder waren de internetdiensten al vijf uur uit de lucht. De servers in Noord-Korea begaven het onder een overdosis webverkeer afkomstig van botnets, netwerken met gekaapte computers. Daar is weinig voor nodig, want Noord-Korea heeft maar een beperkte infrastructuur.

Het is moeilijk om een dader aan te wijzen; die kan zich makkelijk verschuilen achter een ander internetadres. Het Noord-Koreaanse overheidsorgaan Nationale Defensie Commissie (NDC) beschuldigde echter de Verenigde Staten van webaanvallen. Daarbij werd de Amerikaanse president Obama vergeleken met een „roekeloze aap”.

Tegelijkertijd werd Sony’s PlayStation netwerk bestookt met webverkeer. Ook Microsofts Xbox-netwerk ging plat na een webaanval. Sony gebruikt de Xbox-videodienst om The Interview online te distribueren. (NRC)