Warme donzige pianissimo’s

The bells of dawn combineert Russische volksliederen met muziek voor de Russisch Orthodoxe Kerk. Opvallend: beide genres liggen dicht bij elkaar. Een zacht zoemend koor vormt meestal de harmonieuze achtergrond waartegen de bariton-solo zijn melancholische melodieën vol berouw en verlangen zingt. Van grote stijlverschillen tussen het 19e- en 20e-eeuwse repertoire is op deze cd nauwelijks sprake: daartoe bood de Kerk weinig ruimte (en instrumenten waren verboden), in de Sovjettijd werd de kerkmuziek zelfs geheel afgeschaft. De grote ster van The bells of dawn is Dmitri Hvorostovsky, de nog altijd woest aantrekkelijke 52-jarige Siberische bariton met gespierd lijf, lange zilveren manen en een stem als een kerkklok. Hvorostovsky verleidt met donzige pianissimo’s en ronkende crescendi. Hij wordt devoot gevolgd door het al even welluidende Masters of Choral Singing o.l.v. Lev Kontorovich. Een cd om je aan te verwarmen.

    • Floris Don