Niet genoeg abonnees

Waarom videodienst WappZapp niet tegen Netflix op kon

beeld iStock
Twitter avatar Colinellis5 Colin Ellis Vreselijk balen. Balen, balen, balen. Ondanks het keiharde werken de afgelopen maanden moeten we de stekker uit Wapp…https://t.co/IYr5VU6GJF

Dit bericht twitterde Colin Ellis, oprichter van online videodienst WappZapp vorige week. De Nederlandse startup, die Ellis ruim twee jaar geleden opzette met Wienke Giezeman, houdt er weer mee op. De reden? Te weinig inkomsten. “Het is ons gewoon niet gelukt. Zo simpel is het”, zegt Ellis. “Er is te veel geld in de markt, we konden er niet tegenop.”

Concurrent van Netflix en HBO

In 2012 lanceerde het duo WappZapp, een app waarmee gebruikers gratis online filmpjes en video’s van het web konden bekijken. In maart dit jaar werd WappZapp Plus toegevoegd, een abonnement voor Europese films en documentaires die moest gaan concurreren met Netflix, HBO Go en NLZiet.

Voor dit initiatief hadden Elis en Giezeman een bedrag van 650.000 euro bijeen verzameld, met Sanoma als voornaamste investeerder. Via WappZapp Plus (€7,99 per maand) kon een gebruiker met een abonnement toegang krijgen tot zo’n 1.500 films en documentaires. “We mikten op 30.000 betalende abonnees aan het einde van dit jaar. Het waren er slechts enkele duizenden”, zegt Ellis.

Bo&Caro waren deze zomer op de grootste entertainmentbeurs ter wereld. Lees hun stuk In Cannes netwerken de jongens van WappZapp met Hollywoodbaasjes

Vertrokken met wat naïef idee

Voor WappZapp werkten Ellis en Giezeman bij telecombedrijf KPN. “We vertrokken daar met het wat naïeve idee dat er op de markt altijd plek moet zijn voor een bedrijf met een origineel plan. Een initiatief waarbij het niet altijd om de poen draait.” Hun droom was de toekomst van het tv-kijken te veranderen. “We wilden een persoonlijke tv-portal ontwikkelen. Je zet dus thuis niet meer de televisie aan, maar start je app met daarop je persoonlijke aanbod.”

Een gedurfd plan, aangezien het afgelopen jaar de nieuwe online videodiensten als paddenstoelen uit de grond schoten. Afgelopen juni kwam Videoland Unlimited op de markt, in juli volgde NLZiet, het video-on-demand-platform van de publieke omroep, RTL en SBS.

Waarmee dachten ze toch het verschil te kunnen maken? “We wilden ons onderscheiden met videocuratie”, aldus Ellis. “Onze redactie zorgde telkens voor nieuw aanbod via een eigen selectie van leuke, minder bekende online video’s en filmpjes. Via een deal met A-Film konden we films uit de Quality Film Collection online zetten. Daarmee wilden we ons richten op de werkende dertiger die per dag een uurtje tijd heeft om te kijken.”

En wat zijn nu hun toekomstplannen? “Aan het eind van deze maand eindigen alle abonnementen. Alle gegevens die we hadden verzameld, worden vernietigd.” Komende maanden gaan beide oprichters hun kennis inzetten bij Sanoma. “Met WappZapp hebben we veel ervaring opgedaan. We hebben nog steeds een visie op de toekomst van televisie. Die gaan we inzetten bij de sites van Veronica en LINDA. Bij LINDA gaan ze nu ook met een tv-kanaal beginnen. Daar kunnen ze ons vast gebruiken.”

Lees ook: Waarom Netflix Adam Sandler nodig heeft