Vóór de verschijning barstte de discussie al los

None

Vertel! Na de kerstvakantie verschijnt in Frankrijk het boek waarmee Houellebecq na jaren weer van zich laat horen. Het heet in het Frans Soumission, wat nogal klinkt als Submission, de islamkritische film van Ayaan Hirsi Ali. In het boek regeert de islam over Frankrijk. Het land staat op de rand van burgeroorlog als president Hollande in 2022 aan het eind van zijn tweede termijn is.

Wie is Michel Houellebecq ook alweer? Beroepsprovocateur, islamkritisch en xenofoob, met een haarfijn gevoel voor actuele kwesties. Hij kan altijd lekker in de wond roeren, met zijn inktzwarte mensbeeld en scherpe pen. In mei verschijnt de vertaling.

Waarom is het bijzonder? Al vóór verschijning is de discussie in Frankrijk losgebarsten over het boek, omdat de schrijver bekendstaat als islamcriticus. Houellebecq noemde de islam ‘de domste religie’ nadat hij in zijn roman Platform een aanslag had beschreven van islamitische terroristen op een resort voor sekstoeristen. Vuurwerk gegarandeerd.