Gaf Kramer niet alles of is zijn koninkrijk nu aan Bergsma?

Die vervelende loting, in de eerste ritten ver voor de concurrentie. Ja, dan kan het een keer gebeuren dat je net niet snel genoeg rijdt. Zelfs de beste schaatser ter wereld kon dat overkomen. Sven Kramer en zijn coach Gerard Kemkers hadden na afloop snel een verklaring voor de nederlaag tegen Jorrit Bergsma op de tien kilometer bij de WK afstanden in Sotsji. Dat was in 2013, een jaar voor de Spelen. Waar Kramer opnieuw verloor, en met veel pijn en moeite moest toegeven dat Bergsma toch echt de betere was.

„Een vijf kilometer op allroundtoernooien is iets minder dood of de gladiolen dan een losse vijf kilometer bij de WK afstanden of bij een World Cup”, sprak Kramer zaterdag in Thialf na een zeldzame nederlaag tegen dezelfde Bergsma op de vijf kilometer. Op het oog ging hij in rit negen behoorlijk diep om in 6.15,43 de snelste tijd tot dan toe te rijden. Om twee ritten later snel de tunnel in te duiken toen Bergsma ronde voor ronde sneller bleek. In 6.13,53 liet de olympisch kampioen op de tien kilometer zien dat hij op de NK allround ook afgetekend de beste was op de vijf kilometer. De koning verslagen in zijn koninkrijk.

Kramer werd op ‘zijn’ vijf kilometer twee keer olympisch kampioen, vooral in Sotsji met ongekende suprematie. Vijf wereldtitels, zeven keer nationaal kampioen. Liefst drie keer reed hij een wereldrecord, zijn buitenaardse 6.03,32 van 2007 staat nog steeds. Geen ‘dood of de gladiolen’ bij allroundtoernooien? Sinds het WK 2006 verloor Kramer tijdens een vierkamp nooit meer op zijn favoriete afstand.

Op zijn thuisbaan in Heerenveen calculeerde hij na een jaar blessureleed een nederlaag in bij de NK afstanden in november 2011. Daarvoor of daarna konden anderen hem in Thialf uitdagen wat ze wilden. De winnaar stond vast. Tot zaterdag plotseling Bergsma beter bleek. Geen dood of de gladiolen? De ultieme afspraak van de twee Friese topstayers is zaterdagmiddag 14 februari 2015 in Heerenveen, vijf kilometer WK afstanden.