Tromgeroffel

Ze zijn er weer in alle soorten en maten: de eindejaarslijstjes. Wie is de hoogste, de hardste, de beste, de slechtste, de vieste, de geilste, de slimste, de fijnste, de domste?

Sportlijstjes maken, dat doet het goed. Het lijkt relatief gemakkelijk. Een olympisch of wereldkampioen komt al snel op zo’n lijstje voor. Een professionele sportuitslag wordt – al is het soms met de nodige tegenzin – nooit als omstreden beschouwd. Hoe je het ook wendt of keert, Duitsland is in Brazilië wereldkampioen voetbal geworden. En het Nederlands elftal werd derde. Dus was Duitsland beter dan Nederland. Simpel.

Toch onthoud ik me al jaren van die lijstjes. Vooral omdat ik het maar niet eens kan worden met mezelf.

Wat helpt om uit die lijstjescultuur weg te blijven is gewoon doen of het moment van invullen nog niet is aangebroken. Het is toch merkwaardig dat veel lijstjes al weken geleden zijn ingevuld terwijl er nog volop wordt gesport. Tot op de laatste dag van het jaar zelfs.

Daarom is het ook zo goed dat Engelse voetballers om de dag een wedstrijd moeten spelen in de periode dat alle mannen van de eredivisie ‘lekker iets met de vrouw en de kids’ doen.

Sportjaar 2014 is nog niet om. Het is nog geen tijd voor een lijstje.

De afgelopen dagen heb ik live twee wedstrijden van Manchester United gezien. De kalkoen zat nog halverwege het darmkanaal van de meeste spelers toen de selectie van Louis van Gaal op Tweede Kerstdag een thuiswedstrijd afwerkte.

Gistermiddag hadden zijn spelers nog geen 48 uur kunnen bijkomen van het duel met Crystal Palace. De tweede helft waren ze op. Het bleef 0-0 tegen de Spurs. Van Gaal was boos. In een persconferentie maakte hij in – laat ik het netjes zeggen – eenvoudig Engels bezwaar tegen de traditionele kerstwedstrijden.

Met een jaarlijstje voor je neus zet je de sport voor even stil. Dat is precies wat Louis van Gaal met zijn handelen tijdens de feestdagen voorkomt. Alles rondom hem blijft in beweging: de bal, de spelers, heel meningenland.

Als je hem denkt te haten op Kerstavond, zorgt hij ervoor dat je op Derde Kerstdag van hem houdt. Of andersom. Het houdt nooit op. Tot de laatste sportseconde van het jaar. En je moet niet denken dat je 1 januari 2015 met het noteren van je sportfavorieten kunt beginnen. Nee, dan is er alwéér voetbal in Engeland.

Verwacht van mij geen lijstje. Maar als ik nu, in een split second, moet zeggen over welke sportfiguur ik me het afgelopen jaar het meest heb verbaasd, dan is de winnaar?

Tromgeroffel, gouden enveloppe, decolleté, vlinderdas: Louis van Gaal!

    • Wilfried de Jong