The Interview brengt 15 miljoen dollar op

Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/ Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

There is no such thing as bad publicity, moet ook Sony gedacht hebben. Na alle ophef over The Interview wil iedereen de film natuurlijk zien. En dus werd die in het eerste weekend online meer dan twee miljoen keer gedownload. Het is de best bekeken online film die Sony ooit uitbracht, kopt de BBC.

De film is maar in een aantal kleinere Amerikaanse bioscopen te zien. In eerste instantie wilde Sony de film helemaal niet meer uitbrengen vanwege bedreigingen aan het adres van bioscopen. De film gaat over een fictief complot om de Noord Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden.

Noord-Korea zou volgens de Amerikaanse FBI achter de bedreigingen én achter de digitale aanval op Sony Entertainment, eerder deze maand, zitten. Vooralsnog ontkent het land dat.

De film is onder andere via YouTube, Play, Xbox Video te zien. Tot nu toe bracht dat 15 miljoen dollar (12,30 miljoen euro) op.

Kledingbedrijf American Apparel heeft last van ex-CEO

Kledingmerk American Apparel is dan gered van de ondergang, het bedrijf staat nu onder druk van een durfinvesteerder om de zaak te verkopen. Hedgefund Lion Capital heeft het bedrijf geld geleend en bezit nu 12 procent van de aandelen in American Apperal.

The Wall Street Journal beschrijft hoe het bedrijf niet alleen onder druk staat van een investeerder, maar zich ook moet losmaken van een excentrieke CEO.

Dov Charney was ontslagen na jaren van onrust rondom onder andere zijn seksuele voorkeuren. De bom barstte in juni. Charney werd beschuldigd van het gebruiken van bedrijfsbudget voor privédoelen. Bovendien had hij toegestaan dat een werknemer van een naaktfoto van een ex-werknemer op internet had gezet. Niet geheel toevallig had de ex-werknemer Charney voor de rechter gesleept.

Charney nam na zijn ontslag hedgefund Standard General in de arm. Samen kochten ze 43 procent van de aandelen in American Apparel. Charney zou vervolgens zijn stempel willen drukken op de samenstelling van de Raad van Bestuur.

Een verkoop zou dus helemaal niet gek uitkomen nu het zo rammelt in de bestuurslaag. Een eerste voorstel ligt er al. Private equity-investeerder Irving Place Capital wil 245 miljoen dollar (201,03 miljoen euro) betalen voor het modemerk. Met gemiddeld 1,35 dollar (1,11 euro) per aandeel is dat meer dan het op dit moment op de beurs waard is, namelijk 1,06 dollar (0,87 euro) per aandeel.

Hedgefunds verrijken zichzelf iets minder

Na kritiek van financiële autoriteiten en druk van investeerders, besluiten een aantal grote private equity-fondsen om hun leven te beteren. Fondsen laten ‘transactiekosten’ betalen door de bedrijven die door hen worden overgenomen. Die kosten zijn bijvoorbeeld voor adviesdiensten.

Voorheen staken de fondsen dat geld gewoon in eigen zak. Tegenwoordig sluizen ze het steeds vaker in z’n geheel door naar de investeerders, schrijft The Wall Street Journal. Groot verschil is dat ze het dus niet meer opvoeren als ‘winst uit investering’. Met deze cijfers kregen ze vaak geld los om nieuwe, riskante aankopen te doen.

Een viertal hedgefunds, waaronder Blackstone, was tussen 2008 en 2013 goed voor 9 miljard dollar (7,38 miljard euro) aan managementfees. Deze bedrijven vinden nu dat hun investeerders 100 procent van hun geïnvesteerd kapitaal moeten terugkrijgen.

    • Eefje Rammeloo