Soul in opperste zwoelheid

None

Een groep die de funk van bijvoorbeeld Sly Stone tot minimalistische droomtoestand weet om te buigen, dat is een noviteit. Vertraagd en bedwelmend klinkt het Amerikaanse duo Silk Rhodes op hun titelloze debuutcd. De twee, muzikant Michael Collins en zanger Sasha Desree, hebben een achtergrond in allerlei genres - new age, folk en hiphop - en exploreren nu de funkstijl waar ooit Sly, maar ook Al Green en de jonge Prince uit putten. Silk Rhodes heeft genoeg aan een ijselijk hoog vioollijntje, een kreunend orgel en funky drummer, met hier en daar een smeltend gitaarakkoord, om opperste zwoelheid te creëren - mede dankzij de falsetstem van Desree, die soms een bronstig parlando ten beste geeft. Face2Face is swingend, Group 1987 is instrumentaal en stuwend, Pains is een prachtig kwijnend nummer, The System een kronkelende soulslijper. Silk Rhodes is trefzeker en gevarieerd, en zo smachtend dat het bijna een goede parodie lijkt op slaapkamersoul.

    • Hester Carvalho