Schubert: levendig en speels

Zoals Franz Schubert het strijkkwartet met een extra cello opwaardeerde tot het aangrijpende Strijkkwintet, voegde hij aan de bezetting van het Septet van Beethoven een extra viool toe en zo was in 1824 het Octet geboren. Beethovens Septet (1800) voor viool, altviool, cello, contrabas, klarinet, fagot en hoorn was buitengewoon populair en op verzoek van klarinettist graaf Ferdinand Troyer componeerde Schubert een pendant van bijna een uur. Beethovens Septet is een serenade, Schuberts Octet is een soort lichte symfonie met een gevarieerd, opgewekt karakter. Zeker in de levendige en speelse vertolking van het Edding Quartet, dat samen met de drie blazers Northernlight heet. Ze zijn ‘authentieke’ musici uit het Orchestre des Champs-Elysées van Philip Herreweghe. Als toegift speelt het Edding Quartet Schuberts Quartettsatz D 703, een deel uit een onvoltooid strijkkwartet. Anderen spelen het soms ruiger en dramatischer, hier klinkt het met prettig veel verfijning.

    • Kasper Jansen